top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO Obchádzka na Vansovej zvádza vodičov dupnúť na plyn

Updated: Mar 31, 2023

Obyvatelia Starej Ľubovne dlho volali po cestnej skratke zo sídliska Západ na Levočskú ulicu. Nie dlhá, no dôležitá, 840 metrová obchádzka za takmer 800-tisíc eur, sa ukončila na sklonku roku 2019. Ako ukázala prax, vynorilo sa na nej viacero problémov


Prekračovanie rýchlosti vodičov, málo priechodov pre chodcov, zaplavovanie ulice a pre miestnych nevyhovujúca značka zákaz státia – to je stručné zhrnutie toho, čo trápi bývajúcich na Vansovej ulici.


Ako prinútiť vodičov spomaliť

„Stále sa tu prekračuje povolená 50-kilometrová rýchlosť v obci. Máme tam aj rekordéra, ktorý išiel 127-kilometrovou rýchlosťou a ďalšia vec, ktorá nás trápi, je, že nemáme priechody pre chodcov. Na celom úseku je jeden hore, druhý dole pri vodárňach,“ zhrnul za obyvateľov ulice Miroslav Kačmarský a upozornil na to, že je len otázkou času, kedy sa tam môže stať nešťastie, a to aj vzhľadom k tomu, že na merači rýchlosti bežne vidia, ako sa šoféri rútia ulicou rýchlosťou 70 či 80 km za hodinu.

Miestni si myslia, že ideálne by bolo, keby ďalší priechod pre chodcov pribudol pri odbočke, ktorá je plánovaná na Tehelnú ulicu, smerom k zimnému štadiónu. Rovnako navrhujú, že ubrať vodičom plyn by pomohol prahový spomaľovač na ulici, tzv. redardér. A tiež stacionárna kamera a finančné postihy prichytených.


Mesto chce retardér i priechod pre chodcov

To, že z novej cesty, ktorá je hojne využívaná, si mnohí urobili pretekársku dráhu, si uvedomuje aj mestská samospráva. Radar, ktorý je na ulici namontovaný, je len preventívneho charakteru. „Je možnosť kúpiť nový, ktorý vodiča odfotí a automaticky posiela pokutu, ak prekročí rýchlosť. Nie je to však lacná záležitosť,“ naznačil riešenie primátor Ľuboš Tomko. Ako dopovedal, mestské štatistiky nateraz vypovedajú o tom, že hlavne v letných mesiacoch v tomto úseku naozaj takmer každý tretí až štvrtý vodič je zrelý na pokutu. „Lepšia situácia je v zimných mesiacoch, kde rýchlosť bola, dá sa povedať rešpektovaná,“ dodal primátor a pridal aj informáciu, že mesto má v pláne vybudovať na ulici retardér a tiež ďalší priechod pre chodcov. „Hľadáme kompromisné riešenie, ktoré by bolo uspokojivé pre všetkých obyvateľov, ale aj vodičov,“ dodal primátor mesta, ktoré chce v budovaní cestnej siete v lokalite pokračovať. Ďalšie prepojenie by sa malo týkať spojenia Vansovej so Štúrovou a Tehelnou ulicou. „Momentálne sa tam sústredíme na majetkovo-právne vysporiadanie,“ dodal primátor. Pôjde ale zrejme o zdĺhavý proces, len vysporiadanie Vansovej ulice trvalo tri roky.


Zákaz státia nevyhovuje miestnym

Ďalšie problémy ulice už nemajú taký súlad pri riešení zo strany miestnych a radnice. Ide tu o značku Zákaz státia, ktorá mnohým nevyhovuje. „Príde mi na návštevu priateľ z Bratislavy, zo Žiliny či Košíc na vozíku... Pýtam sa, kde ma zaparkovať, ako sa má ku mne dostať?“ predostrel na príklade pred poslancami M. Kačmarský a uviedol aj ďalšiu nutnosť státia pred domami, napr. rôznych technických služieb. Návrhy občanov smerujú k vytvoreniu jedného až dvoch miest na parkovanie pred domami. „Je to na diskusiu, lebo sú aj ulice, napríklad Zimná, Vsetínska, Jarmočná či Okružná, kde to státie niekde povolené je a niekde nie je. Samotné státie na Vansovej ulici je nejaký prirodzený prvok, ktorý spomaľoval dopravu. Každopádne, dopravná komisia je zložená z odborníkov z radov policajtov, Okresného úradu, Slovenskej správy ciest. Takže tak bola navrhnutá značka Zákaz státia, nateraz platí a je potrebné to rešpektovať,“ vyjadril sa primátor mesta.


Voda trápi ulicu hlavne v čase búrok

Nateraz sa zhodné vízie mesta a miestnych neukazujú ani v prípade riešenia kanalizácie. Na problém s odtokom vody upozorňujú miestni dlhodobo, situácia sa zhoršuje pri prudkých lejakoch, kedy ulicu zaplavuje nielen voda, ale aj bahno z okolitých polí. „V roku 2021 v júli tam nastal problém, začali sa otvárať poklepy, to znamená, že kanalizácia bola preplnená, nedostatočná... Voda si hľadala inú cestu a došlo k tomu, že išla po ceste, vylievala sa do domov,“ upozornil ďalší obyvateľ Vansovej Stanislav Drobňák.

Ako sa vyjadril primátor mesta, kanalizácia je problémom hlavne pri návaloch dažďoch. „Situácia bola zlá hlavne, keď bola na poli na tzv. Krivuli posadená kukurica, vtedy naozaj dochádzalo k naplaveniu zeminy... Situácia sa upokojila, keď sa tam zmenila poľnohospodárska kultúra. Rok 2022 bol extrémne suchý, čo nám pomohlo, ale, každopádne boli urobené aj nejaké opatrenia, ale tak ako bolo navrhované - vybudovať tam samostatný dažďový zvod smerom do Jakubjanky mimo kanalizácie, tak to by bola investícia rádovo v státisícoch,“ vyjadril sa k problému primátor mesta. Dodal ale, že radnica bude naďalej hľadať kompromisné riešenia v rámci možností samosprávy.

hm, foto.: rin, ĽTV

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 11, 22. marca 2023)

VIDEO


bottom of page