top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO O záhadnej ruke, aj o Ľubovňanovi, ktorý zachránil Krakov. Vyšla nová kniha Paľa Mišenka

Kamienky z rieky Poprad boli nie náhodou použité pri uvedení novej knihy Pavla Mišenka do života. Ako povedala Elena Vranovská, riaditeľka Ľubovnianskej knižnice, sú symbolom tvrdosti a stability, ale zároveň aj nestálosti, plynutia času a neustálych premien. Presne tak ako kniha Potulky premenami času, kde autor cez sedem príbehov postavených na reálnych historických faktoch priblížil históriu mesta Stará Ľubovňa.


Pavlovi Mišenkovi doteraz vyšli dve publikácie, v ktorých spracoval výsledky výskumov v lokálnych archívoch, a to Objavené v ľubovnianskom archíve (2017) a Četnícke pamäti (2019). Ďalšia Návraty dávnych Vianoc (2021) dostala beletrizovanú formu. Rovnako ako aktuálna kniha, ktorá je druhou v spolupráci s ilustrátorkou Andreou Spišakovou.

Inšpiratívne „sudičky“

Na odprevadení knihy medzi čitateľov sa okrem iných zúčastnili aj dvaja výnimoční hostia. Zdeněk Jeřábek, akademický maliar a pedagóg zo strednej školy, do ktorej spoločne autor a ilustrátorka chodili a Karol Thiry, starousadlík, výtvarník a znalec miestnej histórie. „Obidvaja sú skromní, obidvaja sú múdri, rozhľadení a obidvaja sú príkladom pre svoje okolie,“ zhrnul P. Mišenko. Ako dopovedal, obidvaja ho zasiahli v tom najpozitívnejšom slova zmysle.

„Použil by som slová Komenského, ktorý napísal, že keď sa učiteľovi podarí v triede zapáliť 2 - 3 žiakov, tak si môže gratulovať a ja som sa snažil zapáliť všetkých a dosť sa mi to podarilo,“ reagoval na slová chvály svojich bývalých žiakov charizmaticky pedagóg, rodený Pražák, ktorý napriek veku a slepote meral cestu zo Spišskej Novej Vsi do Starej Ľubovne. Druhý hosť, kedysi tiež vysokoškolský pedagóg bol už prítomným dobre známy. „Nepoznám človeka, ktorý by povedal na Karola Thiryho krivé slovo, je to človek, ktorý veľa o Ľubovni vie, vždy poradí a pomôže,“ dodal autor knihy, v ktorej sa jeden príbeh dotýka práve aj K. Thiryho. „Spomínam tu jeho otca Jozefa, ktorý bol kmotrom Františka Kocuna, ktorý je v jednom príbehu hlavnou postavou,“ naznačil P. Mišenko.


Nie je to kniha rozprávok

Nová kniha je akýmsi voľným pokračovaním svojej predchodkyne s posunom autora k vážnejším témam. Základom ale je, že príbehy určené skôr pre dospelých a dospievajúcich čitateľov, majú reálne historické jadro. „Nie sú to len Vianoce a možno nekončí všetko až tak pekne, ale skôr som sa snažil ísť do takých známejších legiend, ako je mramorová ruka - záhadný úlomok neznámeho náhrobku, o ktorej sa vie málo a tiež som chcel postupne uverejňovať príbehy ľudí zo Starej Ľubovne, ktorí sa preslávili vo svete, a o ktorých sa tu nevie, ako je napríklad Martin Oráč, ktorého uznávajú v susednom Poľsku. A je tu aj napríklad príbeh o morovej nákaze v meste a kňazovi Pruskowskom, ktorý tu pôsobil. V príbehu som sa snažil vykresliť, ako sa asi správali ľudia v tej dobe,“ naznačil autor knihy, ktorá okrem sto strán čítania prináša aj vyše dvadsiatku zaujímavých farebných ilustrácií.

„Keď spisovateľ prejde nejakým svojím prerodom a urobí vážnejšiu tému, treba ináč pristupovať k práci, ale bola to veľmi milá a príjemná práca,“ povedala o druhej spolupráci s autorom tvorkyňa ilustrácií zo Sabinova, ktorej starí rodičia boli učitelia vo Vyšných Ružbachoch a ktorá má za sebou viaceré ilustrácie kníh, ale i nástenných malieb a na svojom konte aj ocenenia.

Tvorcovia knihy veria, že ich prácu čitatelia ocenia, autor naznačil, že príbehov o meste pod hradom Ľubovňa má ešte minimálne do dvoch kníh. Tešiť sa pritom môžu aj čitatelia Ľubovnianskych novín, v ktorých príbehy postupne uverejňujeme, vždy vo vianočnom vydaní už od roku 2013.


bottom of page