top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Peter Rindoš

VIDEO Taliani v Starej Ľubovni ukázali pred ministrom nové priestory za 10 miliónov

Updated: Jul 3, 2021

Investíciu vo výške 10 miliónov eur si minulý týždeň v Starej Ľubovni pozrel minister Sulík. Ide o priestory novej výrobnej haly firmy Leitech, ktorá vyrába komponenty do lanových dráh. Spoločnosť avizuje, že v budúcnosti by chcela v meste preinvestovať ďalšie peniaze. Aj preto sa chce Mesto naďalej usilovať o strategické dopravné prepojenie do priemyselnej zóny.

Firma s talianskymi majiteľmi funguje na Továrenskej v Starej Ľubovni už od roku 2008. Moderná výrobná hala, ktorú dokončili len nedávno, má rozmery 4 200 metrov štvorcových. „Momentálne u nás pracuje 62 zamestnancov a ďalších, asi dvadsať živnostníkov. Ide o profesie zváračov či zámočníkov, niektorí pracujú v logistike,“ poznamenal František Kopinský zastupujúci spoločnosť Leitech.

Podnik vyrába rôzne komponenty do lanových dráh - od kabínových lanoviek, až po stĺpy na zjazdovkách. „Lanovku od nás môžete vidieť napríklad v Bachledovej doline,“ dodal F. Kopinský.



SULÍK: JE TO DOBRÁ SPRÁVA

Na oficiálne otvorenie novej výrobnej haly prišiel aj minister hospodárstva. Voľba zahraničného investora je podľa neho dobrou správou pre Slovensko. „Keďže je tu už dvanásť rokov a rozhodol sa naďalej investovať, znamená to, že sa mu u nás pozdávajú podmienky. Zvlášť dobrou správou je, že sa tak rozhodol pre Starú Ľubovňu, keďže ide o región na okraji. Stále hovoríme, že ľudia by nemali chodiť za prácou, ale práca za nimi,“ poznamenal Richard Sulík.

Minister tiež prezradil, že spoločnosť sa chce v Starej Ľubovni rozvíjať aj naďalej. „Viete dobre, že s prípadnými stimulmi pre podnikateľov sme opatrní, lebo to deformuje prostredie. Na druhej strane, ak chceme znižovať regionálne rozdiely, tak v takom prípade môžu plniť účel.“



PRIMÁTOR: MOŽNOSTI DOPRAVNÉHO PREPOJENIA NA TOVÁRENSKÚ HĽADÁME ĎALEJ

Dôležitosť zachovania každého pracovného miesta je dôležitá, uvedomuje si to aj vedenie mesta. „Strojárstvo má v Starej Ľubovni svoju tradíciu, každá jedna pracovná príležitosť je preto pre naše mesto cenná,“ povedal primátor Ľuboš Tomko. Podľa neho, vďaka Leitechu je na stole stále živá možnosť prepojenia lokalít Továrenskej s hlavnou cestou prvej triedy. Zámer by výrazne odľahčil dopravu a neraz upchaté cesty. Ministerstvo hospodárstva Starej Ľubovni na tento účel schválilo vyše jeden milión eur, peniaze však musí samospráva vyčerpať do konca roka. Pre problémy s vykupovaním pozemkov je termín hraničný, na stole sú však ďalšie alternatívy v podobe nových projektových výziev. „Intenzívne riešime ďalšie možnosti ako lokality prepojiť. Pomohlo by to nielen Leitechu, ale aj Panasonicu i ostatným na Továrenskej,“ doplnil primátor.





foto: ĽMS a archív

článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 25 (30.jún 2021)

bottom of page