top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Nedávna oblievačka: Takto folkloristi vykúpali svoju kamarátku

Už za svitania vyrážali oblievači v tradičných krojoch aj s vedrami s vodou do ulíc. Vo videu nižšie si pozrite šibačku v Starej Ľubovni.

„Každý rok sľubujú, že majú teplú vodu a každý rok je studená,“ nechala sa počuť Františka Marcinová, na ktorú chlapci vyliali dve vedrá studenej vody.

Dievčatá sú však pohostinné. Darujú chlapcom kraslice, šunku, koláče či pálenku. Kedysi na prút, dnes už na ručne pletený korbáč, viažu mašľu. „Ono je smola, že dievčatá si neuvedomujú, čo tento zvyk znamená a čo prináša. Väčšina žien tento zvyk naozaj neznáša, povedzme si úprimne, utekajú, chodia preč. Neuvedomujú si, že voda je symbolom zdravia, že chlapci nám vlastne chcú popriať to zdravie. Je to pekné a malo by sa to udržať,“ doplnila Františka.


Chcú udržať zvyky

Kedysi oblievali najmä slobodní muži mladé dievky, aby boli plodné. Dnes sa šibú a oblievajú aj staršie ženy. Chlapci z Folklórneho súboru Vrchovina v tradičných krojoch navštívili hneď niekoľko žien a dievčat od Šambrona cez Chmeľnicu, Lackovú a napokon skočili v Starej Ľubovni. „Chceme udržiavať tradície, veľmi sa nám to páči, je pri tom veľa zábavy a chodíme tam, kde to dievčatá chcú,“ povedal Daniel Kaleta, člen FS Vrchovina.


Nástupcov je už len veľmi málo

Východné Slovensko je charakteristické a typické oblievaním. V pondelkové ráno bolo aj mesto Stará Ľubovňa plné šibačov. Mnohí, ako prezradili dievčatá, aj oblievajú. „U nás sa menej šibe, tak oblievame studenou alebo teplou vodou,“ prezradil Ján. Podľa folkloristov je momentálne nástupcov, ktorí dodržiavajú tradíciu veľkonočného oblievania už len veľmi málo. V rukách to majú najmä rodičia malých detí, ktorí aj tieto zvyky môžu odovzdať svojim deťom.

Alena Dudláková, foto: ĽMS

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 14, 12. apríla 2023)

VIDEO



bottom of page