top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Mokré osvieženie v Starej Ľubovni - Pumpa na sídlisku nás zaviedla do histórie

Updated: Sep 21, 2023

Pri revitalizácii vnútroblokových priestorov na sídlisku Západ pribudlo mnoho nových prvkov. Jedným z nich je aj klasická pumpa na vodu. Podobnú pumpu by privítali aj ľudia v centre mesta. Najmä turisti, ktorí navštívia historické námestie.

V minulosti pritom v centre mesta bolo niekoľko takýchto studní s pumpou, pri ktorých sa ľudia nielen osviežovali, ale vodu si brali i domov. Spomína si na to Karol Thiry, významný rodák zo Starej Ľubovne: „Ako sa delí Farbiarska s Garbiarskou ulicou, tak tam bola veľká četerňa, tam tiekla voda zo studne pre obyvateľov.“


Studne boli pri každom dome

V časoch, keď v meste chýbal vodovod, studne mali obyvatelia takmer pri každom dome. Obyvatelia mesta chovali dobytok a vodu potrebovali. Vodu z vlastnej studne ťahal i Karol Thiry. Pripomenul, že studňa s pumpou bola aj na námestí: „Voda tam stále tiekla, keď išiel okoloidúci, tak sa mohol napiť i osviežiť sa.“

Starousadlíci si pamätajú, že v minulosti bola studňa aj na futbalovom ihrisku, tiež na dnešnej Obchodnej ulici. „Na pešej zóne bola studňa pred domom Krajgerových, bola pre tých, ktorí nemali studňu a vodu,“ zalistoval v histórii dôchodca.

Vyšná, dnes Obchodná ulica


Zmena nastala po výstavbe vodovodu

Staroľubovňan si spomína aj na studňu neďaleko budovy, kde v súčasnosti sídli Ľubovnianska mediálna spoločnosť i na tú, okolo ktorej prechádzal cestou do školy. Podľa neho voda bola kvalitná a výdatná. Všetko zmenila výstavba bytových domov a rezervoáru nad mestom. Prišla kolektivizácia, ľudia už nechovali toľko dobytku, vybudovali vodovod. Modernizáciou zanikli aj studne s pumpami. Doteraz skôr patrili k histórii mesta, všetko zmenila výstavba nového vnútrobloku. „Budeme sa musieť k tomu vracať, otepľuje sa, ľudí pribúda, tiež podujatí, treba vodu a zrejme aj funkcionári mesta tak premýšľajú, že treba zatraktívniť vodu, lebo je životodárna,“ doplnil K. Thiry.


Turisti i domáci by chceli viac studní

Ak sa pumpa osvedčí, chcú v meste v takýchto aktivitách pokračovať, čo potvrdil aj primátor Ľuboš Tomko. Financovať to plánujú z externých zdrojov. Turistom by sa v centre mesta páčila aj takzvaná vodná hmla, ide o osviežovač, ktorý príjemne schladí v horúcich mesiacoch.

Alena Dudláková, foto: ĽMS, archív

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 30, 6. augusta 2023)

bottom of page