top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Kto sa postará o cesty? Skúsení šoféri odchádzajú do penzie

Aj keď je jeseň mimoriadne priaznivá a počasie nám praje, prípravy na zimnú údržbu mestských ciest a chodníkov sú v plnom prúde.

Do snehom zasypaných ulíc v zime vyjde aj nový stroj s obojstrannou radlicou. Kým posypového materiálu hlásia z firmy na Levočskej ulici dostatok, horšia situácia je so šoférmi, keďže do dôchodku odchádza až šesť skúsených zamestnancov.


Čaká ich náročná sezóna

V príspevkovej organizácii mesta Stará Ľubovňa sa na zimu začínajú pripravovať každoročne po Ľubovnianskom jarmoku. Ani tento rok nie je výnimkou, keďže postarať sa musia o približne 55 kilometrov mestských komunikácií, ktoré majú v správe. „Keď jarmok skončí, uložia sa veci a odkladajú do skladu a začína údržba i príprava na zimu. V tomto jesennom období už robíme zimnú údržbu verejnej zelene, opravujeme chodníky a aj zbierame popadané lístie, a samozrejme, dbáme na to, aby bolo dostatok aj posypového materiálu,“ spresnil riaditeľ Verejnoprospešných služieb mesta Ľubomír Krett, podľa ktorého majú pred sebou náročnú zimu. „Do dôchodku odchádza šesť vodičov, držiteľov vodičského oprávnenie typu C. Je veľký problém týchto skúsených ľudí nahradiť. Je rozdiel šoférovať osobné auto a traktor s radlicou,“ doplnil riaditeľ.

Momentálne sa organizácii podarilo nájsť mladých vodičov. Riaditeľ VPS naďalej apeluje na majiteľov osobných motorových vozidiel, aby svoje autá počas noci nechávali v zimných mesiacoch zaparkované tak, aby popri nich dokázalo prejsť auto s radlicou.


Do terénu vyrazí nové auto

Vo vozovom parku firmy aktuálne pribudlo aj nové auto - Multicar s obojstrannou radlicou za 160-tisíc eur, polovicu prispelo Mesto Stará Ľubovňa a druhú hradila príspevková organizácia z vlastných zdrojov. „Tento nový stroj, ktorý je sypač aj odhŕňač zároveň, je ďalšie veľké plus pre mesto i našu organizáciu. V zime ho iste využijeme,“ doplnil Ľ. Krett.

Organizácia, ktorá zabezpečuje údržbu miestnych komunikácií, chodníkov a verejných priestranstiev, sa snaží o modernizáciu vozového parku dlhodobo. Momentálne disponuje už dvoma takýmito autami, ktoré slúžia aj na odstraňovanie súvislej vrstvy snehu.

Alena Dudláková, foto: ĽMS

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 40, 1. novembra 2023)

bottom of page