top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Z našich polí sa nevytratila. Kapusta, ako zdroj vitamínov

O zdravotných benefitoch kapusty vedeli dávno už naši predkovia. Aj dnes si mnohí, hlavne starší isto spomenú na staré mamy, ktoré nosili z polí obrovské hlávky, ktoré hobľovali a deptali do veľkých sudov. A potom v zime nebolo väčšieho zdroja vitamínov hlavne proti chrípke. Dnes sú kapustové políčka pri domoch skôr raritou. Nájdu sa však v regióne ľudia, ktorí vedia dopestovať našu, popri zemiakoch, základnú zeleninu. A to nielen pre seba.



Bez vzťahu k pôde to nejde

„Celý život sme pracovali na poľnohospodárstve, naši rodičia mali maličkú farmu ešte za bývalých čias, a tak sme nadobudli vzťah k pôde,“ pripomenul jeden z konateľov spol. TIS Rastislav Regec, ktorého sme zastihli priamo na poli pri zbere kapusty v Toporci. Ako si zaspomínal, s bratom začali najprv predávať ovocie a zeleninu v Starej Ľubovni, gro vozili z juhu Slovenska. Jedného dňa si však povedali, že predsa mnohé si vieme dopestovať aj doma. A začali najprv na 20 ároch, základom bolo ukázať, že určite našu tradičnú kapustu nemusíme dovážať. „Snažím sa to robiť tak, že zjem to ja a dám to mojim deťom, to je také moje krédo,“ odpovedal nám poľnohospodár na otázku, či je kapusta vypestovaná v staroľubovnianskych chotároch naozaj kvalitná. Ako dopovedal, mnohí ľudia sú podozrievaví, myslia si, že ju vozia z Poľska.

Netreba ani hobľovať

Ak už si nájdu spotrebitelia cestu k našim pestovateľom, očakávajú od ich plodín vyššiu kvalitu ako od dovezených. Miestni farmári tak vedia, že čo do pôdy dajú a ako sa o zeleninu starajú, sa ukáže vo výsledku. Keďže majú dosť kvalitného maštaľného a ovčieho hnoja, využívajú hlavne ten. Na kektár pôdy navezú aj 40 ton. Okrem toho sa snažia do pôdy zapracovať aj živé kultúry, ktoré urýchľujú jeho rozklad a prísun dôležitých látok k rastlinám. „Potrebujeme, aby v tej kapuste bolo čo najviac výživy pre človeka,“ prízvukuje R. Regec. A okrem strojového využívajú aj ručný zber, aby boli hlávky čo najkrajšie na pultoch. Ďalšie idú na strúhanie.

Kapustu z polí potom vozia do veľkoobchodu ovocia a zeleniny, do časti kapustárne, kde sa strúha. „Výhodou je, že stále ju spracovávame len na základe objednávok našich zákazníkov, ktoré si robíme telefonicky alebo priamo v našich predajniach ovocia a zeleniny na Družbe a na Rozvoji,“ povedal už obchodný riaditeľ spol. TIS Marek Sokol.



Kvalitu ocenia vždy zákazníci

Každý si môže dať pritom nastrúhať toľko kapusty, koľko chce, resp. si plánuje spracovať na kvasenie, čiže 5, 10 či 20 kíl. „Na začiatku sme sa bili hlavne s cenami, lebo, samozrejme, že ten dovoz je, žiaľ, lacnejší, ako keď si to tu vypestujeme a tu spracovávame. Za tie roky sme ale zistili, že tí, ktorí si pravidelne objednávajú našu kapustu, si zvykli na tú kvalitu a keď vyskúšali, inú kapustu nechcú - len našu,“ dodal M. Sokol.

ĽN 92/2021


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 40 (27. október 2021)


bottom of page