top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO Darovať krv môžeme saj po prekonaní covidu

Updated: Apr 27, 2021

Darcovstvo krvi v Starej Ľubovni počas pandémie neutrpelo, má však osobitné podmienky. Dodržiavaná musí byť bezpečnosť tých, ktorí sú ochotní darovať krv a tých, ktorí ju prijímajú.


Už vyše roka platí, že na odbery, ktoré sa realizujú v stredy a piatky od 7. do 9-tej hodiny, sa treba telefonicky objednať. „Na to si darcovia už zvykli, dokonca sa im to páči. Nemusia čakať, dostanú tzv. časenku, objednávame po šesť osôb na každých 30 minúť. Dodržané sú tak všetky epidemiologické predpisy,“ pripomenula primárka hematologicko-transfúzneho oddelenia Valentína Redajová.


článok pokračuje pod reklamou


Už po 14 dňoch

Po roku, kedy už ale mnohí prekonali ochorenie COVID-19 alebo sú zaočkovaní, sa viacerí pýtajú, či a kedy môžu darovať krv alebo je bezpečné takúto krvnú jednotku prijať. „Darca, ktorý prekonal infekciu COVID-19 a mal robený kontrolný PCR alebo antigénový test, môže znovu darovať krv 14 dní po kompletnom vyliečení, teda ak je dva týždne bez príznakov a má negatívny test,“ potvrdila primárka transfúzky.

Vedieť tu treba, že darca, ktorý prekonal toto ochorenie a nemal robené kontrolné testy, môže znovu darovať krv 28 dní po kompletnom vyliečení (bez príznakov a liečby).

Darcovia prichádzajúci zo zahraničia

Darovať krv prichádzajú aj našinci, ktorí sa vracajú z práce v zahraničí. Tu platí, že darca, ktorý navštívil mimoeurópsku krajinu a nemal infekciu dýchacích ciest alebo zápal pľúc, môže znovu darovať krv 28 dní po opustení krajiny (s ohľadom na možnosť prenosu iných infekcií ako COVID-19, napr. WNV…). V rovnakom prípade, ale príchodu z európskej krajiny, treba čakať 14 dní. „Darca, ktorý pracuje v zahraničí alebo býva v zahraničí a denne prechádza cez slovenské hranice, je vyradený z darovania krvi a jej zložiek do odvolania,“ pripomenula V. Redajová.



Darovanie po očkovaní

Vylúčení z darcovstva nie sú ani zaočkovaní. Takýto darca môže znovu darovať krv najskôr 14 dní po aplikácii očkovacej dávky mRNA vakcín (Pfizer/BioNTech, Moderna) alebo proteínových vakcín (Novavax, Sanofi). Najskôr 28 dní po aplikácii očkovacej dávky vektorových vakcín (Astra Zeneca, Johnson&Johnson).

„Darcov máme aj teraz dosť, sme im vďační za ochotu, ale nesmieme plytvať ani s krvou, ktorú stále potrebujeme,“ dodala primárka. Obávať sa nemusia ani tí, ktorí sú odkázaní na prísun krvi z iného tela. „Po každom odbere musíme 14 dní čakať, či sa u darcu neobjavia respiračné príznaky a nenahlási nám ich, až potom uvoľňujeme krvné jednotky na podávanie pacientom,“ dodala V. Redajová. Dá sa teda povedať, že aj pripravená krv musí byť 14 dní v karanténe.


Informácie pre darcov krvi: t.č.05/43 172 48, www.lubovnianskanemocnica.sk


Článok bol uverejnený v ĽN 15 (21. apríl 2021)


bottom of page