top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO Aj Stará Ľubovňa sa zomkla v pomoci Ukrajine

Pomoc sužovanej Ukrajine rezonuje naprieč Slovenskom, ani obyvatelia staroľubovnianskeho regiónu nezostali bokom. Už pred víkendom sa mobilizovali viacerí, aby organizovali zbierky a vyzývali ľudí k pomoci. A už počas prvých dní neostali tieto výzvy bez reakcií.


Veľké množstvo balíkov, škatúľ a vriec sa zhromažďuje v týchto dňoch v Bururu pube na Garbiarskej ulici a tiež v sídle Spišskej katolíckej charity v tzv. Bielom dome oproti pošte.


Naložené dodávky smerovali k ukrajinským hraniciam

„Prišlo veľmi veľa ľudí, priniesli množstvo vecí, veľmi pekne im ďakujeme,“ povedal jeden z iniciátorov Peter Buvalič, ktorý v pondelok spolu s priateľmi a dobrovoľníkmi nakladali vyzbieranými darmi prvé dve dodávky, smerujúce k ukrajinským hraniciam. Predtým veci donesené do miestneho podniku vytriedili, aby v balíkoch boli osobitne detské potreby, hygienické, potraviny a iné druhy darov. „Určite treba pomáhať, treba sa zjednotiť, nikdy nevieme, kedy budeme potrebovať pomoc my, môže to byť o týždeň u nás,“ dodal P. Buvalič.



Rovnako milo prekvapení z ochoty boli aj v tunajšej Charite. „Som veľmi prekvapená, lebo som myslela, že bude menej tej pomoci, ale tak, že každú hodinu či každých 30 minút niekto príde a ponúka svoju pomoc, peniaze, veci - tak to je nádherné pre našich ľudí,“ povedala nám dobrovoľníčka z Užhorodu Michaela Bunda.

Všetci ľudia so srdcom na mieste intuitívne vycítili, čo by bolo potrebné, a tak nosia hlavne trvanlivé potraviny, deky, teplé detské oblečenie, nápoje, hygienické potreby... „Ozvala sa nám tiež kolegyňa z hraníc, že by sa zišli aj zberné vrecia na odpad, jednorazové príbory, misky, servítky, poháre na čaj, prosto, čo treba v domácnosti,“ načrtla Iveta Tinathová, riaditeľka tunajšej Charity.



Kto môže poskytnúť ubytovanie?

Správy z hraníc hovoria aj o tom, že chýbajú aj zdravotnícke pomôcky. „Podľa informácií od mojich priateľov z Ukrajiny potrebujú súrne aj lieky od bolesti a obväzy,“ informovali aj organizátori zbierky v Starej Ľubovni.

Rovnako je potrebná pomoc s ubytovaním, mestská samospráva vyzýva, aby tí, ktorí sú ochotní poskytnúť ubytovanie ľuďom utekajúcim pred vojnou, posunuli túto informáciu na mestský úrad. Tiež na charitu alebo prostredníctvom webovej stránky pomocpreukrajinu.sk. Ako informoval primátor Ľuboš Tomko, zatiaľ sa na radnicu prihlásilo 10 ľudí, ktorí vedia poskytnúť ubytovanie. Mesto je v kontakte aj s družobným mestom Svaljava, aj tu prebieha zbierka, ďalej sa budú koordinovať postupy.



„Na ceste je aj o. Ondrej z kláštora redemptoristov, ktorý vezie zdravotnícke potreby. Pomoc bude doručená lekárom z Ternopiľskej oblasti. Ak by mal niekto prístup k zdravotníckym pomôckam ako nasogastrické sondy, infúzne súpravy, turnikety na zastavenie krvácania, sety na popáleniny, atď., môže ich priniesť aj osobne priamo na Záchrannú službu v Starej Ľubovni,“ vyzýva mestská samospráva. Dôležité je, aby sa nekopilo veľa materiálnej pomoci a hlavne aby pomoc bola koordinovaná.


Dôležitá je aj pomoc dobrovoľníkov

Okrem materiálnej pomoci je potrebný ľudský vklad. Mnohí sú priamo aj na hraniciach, kde pomáhajú v teréne. „Vzhľadom k tomu, že my sme tiež vyťažení, lebo sa musíme postarať aj o našich pacientov a klientov v teréne, tak nám pomáhajú dobrovoľníci, ktorí zabezpečujú odber týchto darovaných vecí, ktoré sa budú distribuovať ďalej. Bude potrebných aj veľa dobrovoľníkov, ktorí budú tieto potraviny a veci nielen roznášať, ale treba aj ľudí usmerniť, tlmočiť im, pomáhať vybavovať záležitosti na úradoch a podobne,“ pripomenula Iveta Tinathová. Aj tu je tak na stole výzva, aby sa tí, ktorí môžu pomôcť v tomto smere, tiež v sociálnej a psychologickej oblasti či s animáciou pri práci s deťmi ozvali napríklad emailom na varga@charita.sk.





foto: Miriama Sekelská

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 8 (2. marec 2022)

bottom of page