top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Peter Rindoš

VIDEO Ľubovnianska nemocnica investovala zo svojho 1,8 milióna

Updated: Aug 30, 2022

Nemocnica v Starej Ľubovni sprevádzkovala nový parkovací dom. Ten má kapacitu 162 miest, ďalších štyridsať je v okolí objektu. Na Slovensku ide o unikát, keďže podobný komfort by ste u nás hľadali ťažko. Novinka vzišla z vlastnej investície vo výške 1,75 milióna eur. Cena za hodinu parkovania vychádza od dvadsať centov.


Prvé rokovania s firmami, ktoré by podľa požiadaviek dokázali parkovací dom postaviť začali v januári 2019. „Na začiatku sme nevedeli, kto niečo podobné vie naplánovať a postaviť. Napokon sme oslovili dve firmy a rozhodli, že ideme do toho. Bolo potrebné vyčistiť areál so starými garážami, zabezpečiť prekládku inžinierskych sietí a elektriny. Nasledovali pripomienkovacie konania a vyhlásenie súťaže. Vyvolávacia cena bola dva milióny eur, napokon sa vysúťažila cena 1,75 milióna eur, vyhrala to firma Metrostav,“ priblížil riaditeľ Ľubovnianskej nemocnice Peter Bizovský.


Z úveru je už veľká časť splatená

Na výstavbu parkovacieho domu si nemocnica požičala úver milión eur. „Pri problémoch s parkovaním, aj na úrovni so samosprávou bolo viackrát spomenuté, aby sme zabezpečili parkovanie, hoci to nie je našou úlohou. Napokon sme si povedali, že to zvládneme, keď nám banky požičajú. Keď však prišiel covid, situácia bola strašná, napokon sme sa však odrazili. Dnes by sme už úver nepotrebovali, vieme ho splatiť, peniaze však vieme použiť do ďalších investícií,“ poznamenal P. Bizovský, podľa ktorého pri 45-tisícových mesačných splátkach už stihla nemocnica splatiť 200-tisíc eur.


Išli do toho, aby zlepšili situáciu

Parkovací dom tvorí železobetónový skelet, kde sú priestory pospájané výťahom a únikovým schodiskom. Celkovo ide o štvorposchodovú budovu s deviatimi podlažiami. Popri spevnených plochách, ako sú napríklad cesty vzniklo okrem 162 parkovacích miest v novej budove ďalších 40 v jej bezprostrednom okolí. Spolu je ich tak vyše dvesto. „Je to prvý parkovací dom, ktorý vznikol v niektorej nemocnici. Je možné, že sa tu objaví nejaké oškreté auto, nezdvihne sa rampa, ale všetci sa učíme a išli sme do toho, aby sa situácia zlepšila,“ pripomenul riaditeľ staroľubovnianskeho zariadenia. Ako dodal, s novou skúsenosťou radi poradia aj ostatným nemocničným zariadeniam. „Ak bude záujem, nech sa učia od nás, radi poradíme.“

Výhody parkovania v novom objekte by mali mať zamestnanci s ročnou platbou 80 eur. „Na vstup použijú dochádzkovú kartu, momentálne máme od nich okolo 120 žiadostí. Keďže budú slúžiť v rôznych časoch, niektorí budú mať voľno, predpokladáme, že ich môže parkovanie využívať okolo osemdesiat,“ poznamenal P. Bizovský.


Naspäť 20 miest

Ako na otvorení domu priznal primátor mesta, zabezpečenie parkovania je úlohou samosprávy. „Aj preto patrí veľká vďaka za to, čo sa podarilo. Je pravda, že to rieši aj parkovaciu politiku mesta. Pri dnešných cenách by už obdobná stavba vyšla možno aj na tri milióny eur,“ povedal Ľuboš Tomko.

Doteraz bolo pre zamestnancov nemocnice vyhradených 22 miest pred poliklinikou, tie pôjdu naspäť pre verejnosť do spoplatneného systému samosprávy. „Osadia sa nové tabule, k zmenám by malo prísť do konca augusta,“ poznamenal Aleš Solár, prednosta mesta.


Parkovací dom

162 miest je celková kapacita

3 500 metrov štvorcových tvoria spevnené plochy

1,75 milióna boli celkové náklady

Od mája 2021 do mája 2022 trvala výstavba

August 2022 uvedenie do prevádzky


Cenník:

30 centov prvá hodina, 50 centov druhá a ďalšia hodina

v pondelok až piatok od 6.00 do 16.00

20 centov na hodinu v pondelok až piatok od 16.00 do 6.00

20 centov na hodinu v soboty nedele

50 eur je poplatok za stratu lístka



Peter Rindoš, foto: ĽMS a archív

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 31 (24. august 2022)


bottom of page