top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Ľubovnianska knižnica žila divadlom i rozprávkami

V Ľubovnianskej knižnici pripravili v rámci projektu Stonožkové čítanie 2023 besedy a literárny večer. Pozvanie do Starej Ľubovne prijal autor Ján Uličiansky a ilustrátor Jozef Martiška spolu s hercami z divadla TUŠ v zastúpení Barbory Krajč Zamiškovej, Kristíny Svietkovej a Martina Kollára.


Žiakom predstavili knihy Pán Nápad zachraňuje svet a Malá princezná cez divadelné inscenácie plné farebných rekvizít, spevu a bábok.


O ekologických problémoch

Projekt Stonožkové čítanie zrealizovali v knižnici aj za podpory Fondu na podporu umenia. Počas dvojdňovej akcie predstavili knihu Pán Nápad zachraňuje svet, ktorá vyšla v roku 2021 a zaoberá sa aktuálnymi témami. „Je o problémoch ekologických, o životnom prostredí, globálnom otepľovaní, ale venuje sa aj opusteným zvieratkám i včelám, ktoré zabíja chémia,“ priblížil autor publikácie Ján Uličiansky. A tento ekologický i filozofický príbeh zároveň zahrali známe tváre z divadla TUŠ. „Do knižnice v Starej Ľubovni chodíme pravidelne a veľmi sme sa tešili, že tu prinesieme nový titul, mal premiéru pred rokom a pol a už sme ho hrali po všetkých mestách, boli sme aj v Prahe,“ nechala sa počuť herečka Barbora Krajč Zamišková.


Zhoda ilustrátora i autora

V knihe i inscenácii o pánovi Nápadovi, ktorý ako malý chlapec spadol z višne, no mal hlavu v poriadku viac ako mnohí z nás, sa objavuje hneď niekoľko zvierat. Hlavný hrdina totiž vedel, že opustené či poranené zvieratá po celom svete potrebujú niekoho, kto im pomôže rovnako, ako to potrebuje i naša planéta. V knihe zvieratkám vdýchol život ilustrátor Juraj Martiška: „Na väčšine sme sa s autorom zhodli, celkom to tak nebolo v prípade hlavného hrdinu. Janko chcel, aby bol útlejší a úspornejší objemovo, takže ja som s tým problém nemal, muselo sa to opraviť, ale v pohode,“ dodal s úsmevom.


Aj režisérom

Ján Uličiansky píše už 50 rokov, no nie je len autorom publikácií, ale aj režisérom divadelných inscenácií. Sám režíroval aj predstavenia k svojim knihám. „Pri písaní som sám so svojimi myšlienkami, môžem pri tom premýšľať v pokoji. No pri režírovaní je to úplne iná práca, oveľa zábavnejšia, najmä ak pracujem so skvelým kolektívom divadla TUŠ. Sú to všetci moji bývalí absolventi z VŠMU, bábkoherci a, myslím, že sme sa našli,“doplnil autor i to, že Pán Nápad nie je jedinou inscenáciou. „Práve máme čerstvú novinku Malú princeznú,“ dodal J. Uličiansky, ktorý aj publiku v Starej Ľubovni doprial, aby si počas podujatia mohli Malú princeznú pozrieť.

Do knižnice dostali pozvanie okrem žiakov mestských škôl aj žiaci literárno-dramatického odboru ZUŠ J. Melkoviča. Beseda a predstavenia, ktoré hostia pripravili, mali skvelú spätnú väzbu všetkých účastníkov. Divadlo žiaci vnímali s porozumením a po ukončení predstavenia boli aktívni aj v diskusiách a kládli otázky.

„Ďalšími podujatiami, ktoré sa v knižnici uskutočnia v rámci projektu Stonožkové čítanie, budú workshopy s výtvarníčkou Hedvigou Gutierrez v závere roka,“ doplnil knihovník Ivan Orovčík.

Alena Dudláková, foto: Martin Koreček



bottom of page