top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Ľubovňu navštívili ľudia z Južnej Ameriky i Španielska. Dojmy? Slováci nevedia oddychovať

Updated: Sep 7, 2023

Zdokonaľovali si jazyky, ale hovorili aj o výhodách internetu.

Centrum voľného času v spolupráci s Vidieckou asociáciou mládeže a Mládežníckym parlamentom mesta Stará Ľubovňa vytvára partnerstvá pre spoluprácu s mladými ľuďmi. Pri príprave grantových programov oslovujú osvedčené organizácie. Toto leto vďaka programu Erasmus plus mohli naše mesto navštíviť mladí ľudia s koreňmi zo Španielska a Francúzska. Nechýbali napríklad účastníci z bývalej kolónie Francúzska z Martiniku, ktorý leží neďaleko Južnej Ameriky, malého ostrovčeka v Karibiku.


Rôznorodosť kultúr

Aktuálnu možnosť dostali tentoraz mladí ľudia od 15 do 17 rokov, ktorí zatiaľ veľa príležitostí na cestovanie a spoznávanie krajín nemajú. Ako nám priblížila Marta Hanečáková, riaditeľka Centra voľného času v Starej Ľubovni, dokopy hostia osemnásť ľudí aj s troma lídrami, ktorí majú nad 18 rokov. Šesť ľudí je z Martiniku, šesť z Madridu zo Španielska a zvyšok sú Slováci. Mládežnícka výmena trvá od 13. augusta. „Prvé dni boli zaujímavé práve pre naše odlišné kultúry. Slováci nevedia oddychovať, odpočívať, sú niekedy až priveľmi pracovití. Naopak, dievčatá z Martiniku alebo zo Španielska si viac užívajú život, oddychujú, majú poobedňajšie siesty, jednoducho Enjoy live,“ povedala nám líderka mládežníckej výmeny Rachel Iľaščiková.


Diskusie o internete i zdokonaľovanie v jazyku

Výmena s názvom Spider modern webs (poz. moderné pavučiny internetu) ponúkla mládeži priestor na diskusie o nástrahách, ale aj o výhodách internetu. Podeliť sa o svoje vlastné skúsenosti, postrehy, prehĺbiť tímovú spoluprácu a zlepšiť komunikáciu v anglickom jazyku, aj to je súčasťou grantových programov. „Nejde o to ukázať sa, akí dobrí sme, ale urobiť zo seba lepších, zlepšiť sa v jazyku, prezentovať samého seba alebo aj vytvárať priateľstvá. Aj preto máme na nástenke napísané naše internetové účty, lebo veríme, že ostaneme v kontakte aj naďalej,“ doplnila líderka Rachel.


Výmena ako životná skúsenosť

Mládežníci sa každé ráno nabili energiou, po diskusiách vyrazili na výlet a večer nechýbalo spoločné posedenie, kde si navzájom predstavili svoje kultúry, zvyky, poniektorí aj niečo navarili. „Práve títo tzv. násťroční potrebujú ešte veľa skúseností na to, aby chápali aj iné kultúry. Je zaujímavé pochopiť ich biorytmus, pretože dlho spia, dlho sú hore. Bolo to zaujímavé aj pre lídrov, ako to rešpektovať, nájsť kompromis. Je to životná skúsenosť, ako pracovať na medzinárodnej úrovni, nastaviť si pravidlá - stredové miesta, čo je a čo nie je OK, hľadať cestu spolupráce,“ poznamenala riaditeľka CVČ, ktorá sa sama zúčastnila jedného spoločného kultúrneho večera.


Šanca je tu pre každého

CVČ ponúka možnosti a aj ľudia zo Starej Ľubovne sa môžu dostať do iných krajín. „Na výmene sme tento rok mali mládež v Slovinsku. Najbližšie budú mať šancu navštíviť Rumunsko, Poľsko, predtým to bolo Estónsko, Lotyšsko,“ dodala riaditeľka CVČ. Program neformálneho vzdelávania je určený pre deti a študentov, ktorí nemusia byť mimoriadne úspešní v škole. Cieľom je, aby každý získal pocit, že niečo vie, že sa niečo naučí a dokáže.

Alena Dudláková, foto: autorka

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 30, 6. augusta 2023)

bottom of page