top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Ľubovňania navštevujú cintoríny s rôznymi výzdobami

Updated: Nov 1, 2023

Prvého novembra, keď katolícka cirkev po celom svete slávi Sviatok všetkých svätých a nasledujúci deň i Spomienku na všetkých verných zosnulých, sa cintoríny zaplnia nielen tisíckami ľudí, ale aj množstvom kahancov a umelých či prírodných kvetín.


Po týchto sviatkoch je v mestách odpadu viac ako po iné dni v roku. No aj napriek tomu, že plasty značne znečisťujú životné prostredie, obyvatelia mesta Stará Ľubovňa na umelé vence nedajú dopustiť. Dôvodom je aj chladnejšia klíma na severe našej krajiny.


Záujem najmä o umelé vence

Čas pred návštevou cintorínov je ideálny na kúpu vencov. Pri OD Družba sa veľmi dobre predáva i Maciejovi, ktorý je z Poľska, no v Starej Ľubovni predáva umelé venčeky. Ich cena sa pohybuje od 6 do 20 eur, predajca nám potvrdil, že záujem o tieto výrobky je veľký: „Najviac chodia starší ľudia, kupujú skôr menšie vence. Prírodné nepredávam, lebo o tie umelé je dobrý záujem, netreba sa o to špeciálne starať, vence dlho vydržia, možné je ich umývať a aj brať domov. Najviac berú tie, kde sú fialové, červené a biele kvety.“


Drahší a nedostupenejší prírodný materiál

V kvetinárstve v OD Družba ponúkajú rovnako široký sortiment náhrobných kvetinových výzdob. Pán Ján tu prišiel nakupovať aj s manželkou: „Prírodných vencov veľa v Starej Ľubovni neponúkajú a keď aj, ich cena je vysoká. Je to pekné, keď to je zo slamených alebo živých kvetov, ale špiní sa z toho pomník a kvety rýchlo pomrznú, lebo u nás je zima,“ povedal nakupujúci. Aj v samotnom kvetinárstve potvrdili, že viac nakupujúcich preferujú umelé vence. „Aj keď je záujem o prírodné materiály, je to otázka financií, pretože je to drahšie a je aj nedostupnosť tovaru. Tento rok sa preferujú kameninové veci a šiškové. Zo živej čačiny ani nerobíme, lebo nie je možnosť dostať sa k tomu,“ ozrejmila Andrea Geryková.


Kontajnery preplnené plastom

Aj mestská firma počas „dušičiek“ každoročne zaznamenáva zvýšené množstvo odpadu. Ide hlavne o plasty. Problematické sú umelohmotné črepníky, plastové nádobky z vyhorených sviečok, umelé kvety. „Najviac práce s tým majú v mestskej zbernej spoločnosti Ekos. Umelé kytice, tak to je zlo pre životné prostredie, samozrejme, že tie prírodné materiály sú lepšie. Ideálne sú kvetinové dary a vence vyrobené z prírodných materiálov,“ nechal sa počuť Ľubomír Krett z príspevkovej organizácie Verejnoprospešné služby mesta Stará Ľubovňa, ktorá spolupracuje aj s firmou Ekos a spolu komunikujú, keď sú nádoby na odpad plné a je potrebné ich vyviezť. „Čo sa týka zberu odpadu, kontajnery sú na všetkých troch cintorínoch, ktoré máme v správe. Na novom máme veľkoobjemový kontajner a aj nádoby na triedený odpad. Na starom cintoríne máme veľkoobjemový kontajner, tam to plánujeme ešte posilniť ďalším 1100-litrovým kontajnerom. Jeden je aj v mestskej časti Podsadek,“ doplnil riaditeľ spoločnosti VPS.


Možnosť zapáliť sviečku vo virtuálnom svete

Brány troch mestských cintorínov budú otvorené nepretržite do 13. novembra. V meste bude počas tohto obdobia nápomocná aj mestská polícia, keďže sa očakáva nápor aj na parkoviskách v okolí cintorínov.

V Starej Ľubovni je zhruba 3 100 hrobových miest. Pre tých, ktorí sa osobne dostaviť k hrobom nemôžu, ponúka mestská príspevková organizácia službu virtuálnych cintorínov. Prostredníctvom nej môžu ľudia položiť kyticu na hrob, zapáliť sviečku alebo kahan online. Na webovej stránke spoločnosti www.vps-sl.sk pod odkazom cintoríny si môžu záujemcovia nájsť zosnulého hrob podľa dátumu narodenia, rodného čísla či mena a priezviska.

ad, foto: ĽMS

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 39, 25. októbra 2023)

bottom of page