top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEÁ (aj z archívu) Šéf najznámejšieho salaša Norbert Frank jubiluje. Čo mu odkazujú ľudia z ulíc?

Človek zvíťazí len vtedy, keď nezostane stáť. A preto, pokiaľ vládzem, chcem ísť ďalej. Aj takto sa nám pred pár rokmi prihováral Norbert Frank, majiteľ salaša v Starej Ľubovni, keď dostal v Bratislave Cenu za celoživotný prínos v oblasti cestovného ruchu.

U držiteľa Ceny mesta Stará Ľubovňa sa nič v jeho životnom postoji nezmenilo, akurát dosiahol životný medzník - 80 rokov, a to neostalo bez povšimnutia nielen miestnych. Gastronómii zasvätil N. Frank celý život a stal sa výraznou osobnosťou, ktorá v tejto oblasti presiahla nielen región, ale i republiku. Svojím stále aktívnym postojom k práci je príkladom pre mnohé generácie.


Verný rodinnej tradícii

Jubilant Norbert Frank všade, kde pôsobil, nechal nezmazateľnú stopu držiac sa svojho kréda o neustálom napredovaní. Keď sme sa ho pýtali, aký je recept na úspech a slávu, ktorú, ako hovorí nepotrebuje, dostali sme odpoveď: „V prvom rade človek musí byť šťastný a keď má šťastie, tak má aj silu. A keď má šťastie i silu, má i zdravie. Vtedy má mier v duši a kde je pokoj, tam je láska. A to je podstatné - kto chce robiť veci dobre, musí ich robiť s láskou.“

Týchto zásad sa držal potomok rodiny, ktorá budovala gastronómiu vyše 100 rokov. N. Frank pochádza z hotelierskej rodiny, ktorá vlastnila v Kežmarských Žľaboch hotel a penzión. To, že jedno zo štyroch detí pôjde v rodičovskej tradícii, však rozhodne nebolo jednoznačné. N. Frank sa vybral technickým smerom, chcel vylepšovať chladiarenské zariadenia. Paradoxne až ťažký úraz v 24 rokoch ho prinútil prehodnotiť priority. Našťastie pre Starú Ľubovňu, kde začal budovať hotel Vrchovina, ktorý mal v ekonomickom prenájme. Predtým ale 17 rokov (ako vravel bez jedného dňa voľna) postavil na nohy dve schátrané budovy na Ružbažskej Míľave. „Bez dobrého kolektívu by ste neurobili nič. A to je umenie - nájsť, získať a hlavne udržať si kvalitný personál,“ rozhodne vraví majiteľ Salaša u Franka, ktorý sa ale najprv volal Poľana. Dnes už má zariadenie na Popradskej ulici len málo spoločné s tým pôvodným.


Úprimné gratulácie

Charizmatickému majiteľovi miestneho salaša, ktorý hostil všetkých slovenských prezidentov, mnohé významné delegácie, veľvyslancov,... dokonca vo svojej kočovnej kolibe v Poprade i britskú kráľovnú Alžbetu, prichádzajú v týchto dňoch mnohé gratulácie. A pripája sa k nim aj Ľubovnianska mediálna spoločnosť, ktorej pri mnohých rozhovoroch podčiarkoval to podstatné: „Mám vždy pokoru pred zákazníkom.“

hm

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 28 a 29, 9. a 16. augusta 2023)


bottom of page