top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

V XPARKU sú výborné podmienky

Updated: Jul 15, 2020


Zima je v plnom prúde, a tak nečudo, že bohatá snehová nádielka vylákala mnohých aj na svahy. Lyžiari či snowboardisti môžu už tretí rok využívať aj vlek na Krivuli, ktorý funguje od roku 2015. Nadšencom zimných športov prináša XPARK – freestylové športové a multifunkčné centrum, aj túto sezónu mnohé novinky.


Pripomenúť treba, že je to jediný snowpark na Slovensku vybudovaný priamo v meste a ako prvý postavený z hliny, kde sa jazdí na prírodnom snehu. Nachádza sa tu 200 metrov dlhý vlek, osvetlenie, ozvučenie, detská zjazdovka, takmer 20 prekážok rôznej náročnosti a charakteru vhodných na lyže, snowboard a bicykel. „Chceli sme vytvoriť podmienky pre každého, no najmä pre deti. Podchytiť tak mladú generáciu, aby sa venovali outdorovým športom, pohybu v prírode, trávili viac času vonku a nemuseli za športom veľa cestovať,“ prezradil k začiatkom vzniku XPARKU, kde nechýba ani obrovský nafukovací vankúš či skok corner, ktorý inde na Slovensku nie je, Igor Štefaňák.

XPARK2

Podmienky v XPARKU sú nateraz výborné. „Túto sezónu sme mali ako prví na Slovensku jazditeľný snowpark, dokonca aj v Tatrách otvorili prvý snowpark niekoľko týždňov po nás. Výhodou je, že máme základy skokov vyrobené zo zatrávnenej hliny a vyrovnaný zatrávnený terén, čo síce stálo veľa úsilia, no ak raz nasneží 10 cm, dá sa už jazdiť a skákať. Takáto sezóna u nás ešte nikdy nebola – najviac dokončených  prekážok, vyrovnaná a otvorená detská zjazdovka, výborný podklad a dobré počasie a podmienky zaručili to najlepšie, čo tu doteraz bolo. Len ľudí je akosi po tých silných mrazoch málo. Skôr nás navštevujú ľudia z iných miest a pritom to bolo robené prioritne pre naše okolie,“ ozrejmil I. Štefaňák a dodal, že vo vylepšovaní starej dobre Krivule sa neustále pokračuje. „Túto sezónu si k nám môžete prísť vyskúšať detskú zjazdovku, ktorá je bez prekážok a končí sa tunelom, ktorým prejdú lyžiari k vleku zaujímavo a v bezpečí popod najväčší skok. Predchádza sa tak križovaniu a zrážke lyžiara a freestylistu. Ďalšou novinku sú veľké snowtubingové nafukovacie kolesá na šmýkanie pre deti, ale aj dospelých. Chystáme aj mnoho ďalších noviniek, ale všetko záleží od návštevnosti a záujmu ľudí.

15894505_758048484345635_1738360883777361030_n

Na svoje si tu príde naozaj každý. Pre snowboardistov a freestylistov sú zaujímavé hlavne skoky a prekážky, dá sa tu však aj dobre zalyžovať či s deťmi posánkovať. Stredisko na Zimnej ulici je otvorené v stredu a piatok od 17.00 do 20.00 h a cez víkendy od 13.00 do 20.00 h. Testovacia jazda je zadarmo, oplatí sa však kúpiť si napríklad dvojhodinový lístok za 6 € pre dospelých a 4 € pre deti, poldenný (5 h) za 8 €/6 € či celodenné lyžovanie (10 h) za 10 €/8 €. foto: XPARK     


FAKTY: Niečo z histórie 1984 – založenie lyžiarskeho klubu 1986 – postavenie prvého vleku 2004 – starý vlek bol predaný a odvezený 2005 – začiatok výstavby snowparku 2011 – dokončenie starého snowparku 2014 – vznik XPARKU a postavenie nového vleku a osvetlenia 2015 – spustenie vleku v XPARKU a výstavba nového snowparku


bottom of page