top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

V nasadení sú samaritáni a dobrovoľní hasiči


Kým jedným sa pobyt skončil, ďalší do hotela prichádzajú. Po prvej vlne ubytovaných repatriantov prichádzajú do Ľubovnianskych kúpeľov ďalší. Potešujúce je, že doteraz sa v zariadení žiadny prípad koronavírusu nepreukázal. Pri všetkom dôležitom nechýbajú samaritáni a dobrovoľní hasiči z okresu. Za svoju službu i odvahu si zaslúžia rešpekt a uznanie. Nie všetky zbory sa totiž k výzve pomáhať prihlásili.


Po tom, ako štát vybral hotel siete Sorea za jedno z karanténnych centier na Slovensku, v úvodnej vlne tu prišlo vyše 170 ľudí spoza hraníc. „U všetkých boli výsledky testov negatívne,“ ohlásil nám pred pár dňami dobrú správu Štefan Slivko, okresný hygienik v Starej Ľubovni.


Navrátilci prichádzajú spoza hraníc osobnými autami, ale i autobusmi, často aj za asistencie polície, ktorá stráži poriadok pri hoteli. Registráciu na mieste zabezpečujú samaritáni. Pri navrátilcoch zapisujú osobné údaje, ale i krajinu, z ktorej sa vrátili. „Repatriantom tiež podávame informácie o hoteli, o ich dennom režime i o tom, ako sa majú správať. Nikdy neviete, kto do zariadenia prichádza a ako správu o karanténe prijme,“ povedala Renáta Penazzi z AS SR so sídlom v našom okrese. Viac o fungovaní samaritánov prinesieme nabudúce.

Hasičské uniformy vymenili za ochranné


Dôležitou, až nenahraditeľnou súčasťou systému sú členovia dobrovoľných hasičských zborov (DHZ). Okrem asistencie pri samaritánoch zabezpečujú v niekoľkoposchodovom hoteli donášku jedla pred izby ubytovaných. Overaly, ako ochranné pomôcky, im pritom zakrývajú celé telo. „Všetko je to o dobrovoľnosti a na úkor vlastného času. Títo chlapi majú svoje zamestnanie, svoje rodiny, nie je to nič jednoduché. Veríme, že sa nedostaneme do komplikácií,“ podotkol Ľubomír Kriššák, veliteľ DHZ z Hniezdneho, ktorého tím mal v čase našej návštevy službu.

Príde pomoc z ďalších obcí?Na pomoc do karanténneho centra boli vyzvané všetky zbory v okrese, ktoré zastrešujú obce. Niektoré však žiadosti ignorovali. „Žiadalo by sa väčšej angažovanosti od starostov i veliteľov. Sme sklamaní z toho, ako sa niektorí k tomu postavili. Obce pritom od štátu dostali techniku, vozidlá i dotácie na opravu zbrojníc. Teraz, keď ich štát potrebuje, mali sa zachovať inak. U niektorých zrejme zavažujú obavy i riziko nákazy, hoci tu máme ochranné pomôcky,“ uvažoval Michal Hanečák, okresný a tiež miestny veliteľ DHZ vo Forbasoch, kde zastáva aj funkciu starostu.


Pri pomoci v Ľubovnianskych kúpeľoch zatiaľ pomáhali zbory zo šiestich obcí, naďalej sú vítaní aj ďalší dobrovoľníci.

Z obcí čakali  lepšiu odozvu Rozhovor s tajomníkom dobrovoľných hasičov v okrese

Zasahujú pri požiaroch, ale i pri živelných nešťastiach. Dobrovoľní hasiči z okresu Stará Ľubovňa sa ocitli pred výzvou, s akou doteraz nemali skúsenosti. V Ľubovnianskych kúpeľoch asistujú pre koronavírus pri pomoci repatriantom. Zhovárali sme sa s okresným tajomníkom Petrom Herkom (vľavo).

Kto vás požiadal o pomoc?


– Boli sme oslovení krízovým štábom okresného úradu o asistenciu. Túto požiadavku sme následne smerovali všetkým našim 35 organizáciám v okrese.


Nie každý na vašu výzvu zareagoval…


– Reakcia od starostov a veliteľov zborov bola slabá. Prihlásili sa nám iba Nová Ľubovňa, Chmeľnica, Jakubany, Šarišské Jastrabie, Šambron a Forbasy. Ich členovia slúžia zatiaľ po traja cez deň a po dvaja v noci. Je potrebné spomenúť aj DHZ zo Starej Ľubovne, ktorý vypomáha v inom zariadení pre zdravotníkov.


Prečo takéto reakcie?


– Existujú rôzne dôvody. Možno sú za tým aj dezinformácie, že keď sa hasič vráti zo služby, musí ísť do karantény, čo je samozrejme hlúposť. Na krízovom riadení sa najnovšie zvažuje, že pre lepšie kapacity bude povolená asistencia mladším osobám, ako napríklad študentom.


Ako to celé chlapi zvládajú?


– Ráno tu prichádzajú pred siedmou a sú tu do siedmej večera. Potom ich vystriedajú ďalší. Majú zabezpečenú stravu trikrát denne. Určite to nie je jednoduché. Tým, ktorí chodia, sa preto treba poďakovať.


Peter Rindoš, foto: autor


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 17 (5. máj 2020)



bottom of page