top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

V meste chýbajú stojany na bicykle

Updated: Jul 23, 2020


Cyklistika sa stáva populárnou a mnohí si začínajú uvedomovať, že okrem turistiky a športu sa dá na dvojkolesovom tátošovi pokojne dopraviť do práce či školy. Problém však nastane, ak si niekto chce odložiť na niekoľko hodín bicykel, samozrejme, tak, aby ho tam aj neskôr našiel.


Na absenciu stojanov na bicykle upozornil na ostatnom zasadnutí mestských poslancov aj poslanec Pavel Jeleň. „Hovoríme často o turistike, ale nerobíme preto veľa. Pritom tu chodia aj z okolitých obcí ľudia do práce a nevedia si bezpečne odložiť bicykle. Hľadajú miesta, opierajú bicykle o múry,“ upozornil poslanec, ktorý navrhol aj lokality, kde by stojany mohli byť, a to blízko železničnej i autobusovej stanice a na námestí. „Samozrejme, mali by byť pod dosahom kamier, aby nedochádzalo ku krádežiam,“ podotkol P. Jeleň. Momentálne naozaj nie je veľa stojanov na bicykle v meste, dajú sa zrátať na prstoch jednej ruky. „Čo sa týka lokality autobusovej a vlakovej stanice, nie sú vo vlastníctve mesta. Radnica listom vyzve vlastníkov pozemkov ŽSR a BUS Karpaty o zaujatie stanoviska k osadeniu stojanov, resp. požiada o súhlasné stanovisko s osadením stojanov na bicykle,“ vyjadril sa k návrhu Miroslav Pristáš z MsÚ. Ako dodal, pred osadením cyklostojanov treba určiť presné miesta aj v centre mesta. No a, samozrejme, nájsť aj financie v rozpočte mesta.


Aj estetika je dôležitá Nateraz tak cyklisti zväčša riešia odstavenie svojho dopravného prostriedku svojsky, väčšina si ho pripne k stĺpu. Nevyzerá to však esteticky. Pritom „cyklostojany“ by mohli byť podľa Miloša Guzyho, predsedu Občianskeho združenia Cyklovňa aj pekným doplnkom mesta. „Stojany, ktoré sú v meste pre štyri bicykle, sú relatívne úzke, bez strechy a plnia čisto funkčný význam. Pritom cyklostojan môže byť aj skrášlovacím prvkom priestoru.“ Ako ale dodal, aj keď je dizajn veľmi dôležitý, podstatnejšie je nateraz to, že naozaj cyklisti pociťujú ich deficit. „Na cyklostojany veľmi nemyslia ani prevádzkovatelia reštaurácií a múzeí v našom meste. Teda tam, kde sú potenciálne miesta pre návštevu cykloturistov. Nehovoriac o zamestnávateľoch, ktorí by mohli vytvárať lepšie podmienky pre zamestnancov – cyklistov. Teda vybudovať bezpečné cyklostojany, najlepšie so strieškou, “ dodal zanietený cyklista. Na pochvalu preto môže byť ostatný počin Ľubovnianskej nemocnice, n.o., ktorá v areáli nemocnice osadila päť nových stojanov na bicykle s kapacitou pre 20 bicyklov. „Veríme, že aj týmto opatrením prispejeme aspoň k čiastočnému riešeniu komplikovanej situácie s parkovaním v okolí nemocnice,“ poznamenal Peter Bizovský, riaditeľ nemocnice. Foto: Ľubovnianska nemocnica, n.o.

Z týchto nových stojanov sa tešia v areáli nemocnice.


bottom of page