top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Vďaka starým rodičom dupali kapustu a pochutili si na domácom chlebe

Updated: Aug 6, 2020


DSC_1093

V Materskej škole na Tatranskej ul. privítali babky a dedkov. Deti spolu s nimi objavovali ľudové tradície.


Deň ľudových tradícií so starými rodičmi bol nabitý pestrou paletou zvyklostí. „Keďže je október Mesiac úcty k starším, chceli sme potešiť našich drahých starých rodičov. Pripomenutím tradícií, ktoré sú im dobre známe, sme chceli ukázať deťom nepoznané,“ povedala Zuzana Hutníková z MŠ Tatranskej, kde už od začiatku októbra podnikali jesenné vychádzky so starými rodičmi alebo čítania rozprávok pred spaním, ktoré boli tentoraz v znení babičiek. Spolu varili čaje z byliniek zo záhonu na školskom dvore. Už tradične navštívili aj domov seniorov a starkých potešili programom. Všetky tieto aktivity vyvrcholili práve Dňom ľudových tradícií za sprievodu ĽS Žoldákovci.


Niekoľko remesiel pokope Svoje remeslo prišiel predstaviť košikár Alojz Galík z Lackovej. „Plietli sme ich so súrodencami už odmalička. Najprv to bola pre nás len hra s prútikmi. Keď sme boli starší a zle sme poplietli, dostali sme už aj po prstoch. Potupne sa nám ale remeslo dostalo do rúk,“ opísal známy košikár, ktorý sa na dôchodku snaží ukázať pletenie aj svojim vnúčatám, aby tradícia nezanikla.

DSC_1080

„Dnešné moderné profesie sú úplne iné. Tie tradičnejšie už môžu deti vidieť len na jarmokoch, poniektorí u svojich starých rodičov na dedine. Išlo nám teda o to, aby vedeli, že kedysi sa pracovalo inak. Možno sa to niektorému zapáči natoľko, že to raz bude robiť,“ uviedla ďalšiu výhodu podujatia Z. Hutníková, ktoré pripravili najmä ako poďakovanie starým rodičom, ktorí sú pri výchove detí v mnohom nápomocní.

Zvedavé otázky, napr. ako dlho včela žije, neobišli ani včelára Jozefa Lešigu z Jarabiny. Deti zaujal najmä pozorovací úľ. Mohli tak naživo vidieť ako žijú včely v úli. „K včeláreniu ma priviedol môj svokor, opýtal sa ma, či mu prídem pomôcť. Nechcel som, pretože som sa bál včiel. No prešiel určitý čas a vzťah k včelám som nadobudol. Snažím sa, aby po mne niekto tie včely prevzal. Vnúčikovia sa tešia, keď mi môžu pomôcť pri včelách, tak snáď raz nadobudnú vášeň k včeláreniu,“ povedal skúsený včelár.

DSC_1037

Deti mohli obdivovať aj tkáčske remeslo A. Konkoľovej a ochutnať tradičné kysnuté koláče s posýpkou či domáci chlieb so „šmaľcom“ z dielne Školskej jedálne pri MŠ Tatranská. Bohatosť kroja ukázali babičky Krivoňakové z Jakubian, ktoré predviedli, ako sa kedysi trel ľan. Veľký úspech u detí malo tlačenie kapusty a škola ľudového tanca, a to pod taktovkou členov súboru Ľubovňan M. Dufalovej a M. Chovanca.

V rovnakom duchu sa niesli aj aktivity v elokovanom pracovisku Za vodou. Manželia Majkrákovi tam predviedli deťom včelárstvo a J. Šima rezbárstvo. Predstavili sa aj krojárka A. Gernátová, pekárka M. Šidlovská a bylinkárka H. Boguská.

DSC_1066

bottom of page