top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Výber z ostatného čísla ĽN, ktoré je v predaji od 12. júla

Updated: Jul 24, 2020

Policajti na bicykloch Na bezpečnosť obyvateľov mesta i blízkeho okolia budú onedlho dohliadať aj členovia cyklohliadky. Štátni i mestskí policajti sú tak pripravení spolu s dobrovoľníkmi vyraziť do terénu. Občianska cyklohliadka bude v prvom rade zameraná na prevenciu. V meste je množstvo objektov a areálov, ktoré sú využívané mládežou, neprispôsobivými občanmi alebo poškodzované vandalizmom.

Zmena územného plánu Mesto Stará Ľubovňa pripravuje na septembrové zasadnutie poslancov návrh na začatie zmien a doplnkov Územného plánu mesta. O zmenu zatiaľ požiadali dve osoby, právnická i fyzická. Predstavené boli už na júnovom zasadnutí poslancov, nejde pritom o veľké zmeny.


Dom Charitas sv. Jána Almužníka otvorí bránu Keď Ján Almužník zaujal post alexandrijského patriarchu, stálo v tomto egyptskom meste sedem Božích chrámov. Po troch rokoch ich bolo sedemdesiat. A pri nich sirotince, nemocnice a pôrodnice pre chudobné ženy. Tento zázrak sa mu podaril vďaka tomu, že všetky svoje príjmy rozdeľoval medzi chudobných. Tým pohol srdcami boháčov, ktorí pochopili, že rozdávať je viac než dostávať. Zariadenie nesúce meno tohto východoeurópskeho svätca síce takú ambíciu nemá, rado by však zmenilo čosi iné – a to osudy svojich klientov. Ani jeden z nich ho totiž nemá ľahký.

Bytoviek veľa, parkovísk málo Na Okružnej ulici vraj developeri plánujú postaviť ďalšie štyri bytovky. Je to pravda, môže to Mesto potvrdiť? Budú tam aj parkovacie plochy? Sú to lukratívne miesta, kompletné inžinierske siete, stavať sa im bude ľahšie ako v Bratislave, ale sídlisko Západ je už aj tak dosť nahustené, keď nie prehustené. Ľudia už teraz nadávajú, že po 17. hodine niet kde parkovať.


Zmenia sa stanice – vlaková i autobusová, k lepšiemu? „Nedávno som priviedla známych zo zahraničia do Starej Ľubovne a musela som sa hanbiť za to, v akom zlom stave sú budovy železničnej a autobusovej stanice. Človek sa bojí dotknúť aj kľučky na dverách, aby sa náhodou nerozpadli a tá špina všade a ošarpanosť. Jednoducho hrôza…,“ tak znel úryvok z emailu našej čitateľky a my sme sa rozhodli zistiť, či sa bude s tým niečo robiť.

Cyklotrasa je na dobrej ceste S približne 250-timi kilometrami cyklistických, bežeckých, turistických a náučných trás, ktoré spoja kultúrne či historické body pohraničných regiónov, ráta Historicko-kultúrno-prírodná cesta okolo Tatier. Vlajkový projekt programu Interreg V-A Poľsko – Slovensko má za sebou I. etapu realizácie. A do tej druhej je (ako partner zoskupenia piatich slovenských miest) zakomponovaná aj Stará Ľubovňa. V našom prípade ide pritom o približne 4 km dlhý úsek, ktorý bude začínať na hrádzi pri Kauflande a končiť v obci Hniezdne.


Medzinárodný rodinný splav je stále v kurze Napriek rozmarom počasia, rôznym nástrahám, ktoré čakajú účastníkov na ceste do cieľa, rieka Poprad stále priťahuje vodákov najmä zo Slovenska, Poľska, ale aj z Českej republiky. Niektorí sú verní a vracajú sa do Starej Ľubovne pravidelne, je to pre nich už ako droga. Niektorí sa menia, ale každý rok sa objavia noví, ktorí si chcú užiť nádhernú prírodu a romantiku na vlnách Popradu v kajaku alebo pontóne.

Viac sa dočítate v Ľubovnianskych novinách č. 28.


bottom of page