top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Výber z ostatného čísla ĽN

Updated: Jul 7, 2020

Zápisy priniesli veľké prekvapenia pre riaditeľov Určite s napätím sledovali zápis do 1. ročníkov ZŠ ich riaditelia. Počet zapísaných žiakov je totiž dôležitý nielen pre budúci vývoj ich škôl, ale jasne tiež naznačí, koľko tried v septembri otvoria. Brány staroľubovnianskych „zéešiek“ prekročilo napokon 224 predškolákov, čo je o 28 viac než vlani. Nie všetky školy sa však tešia.

DSC_0943

Vzácne budovy i diela budú označené tabuľkami Mesto plánuje nainštalovať v priebehu nasledujúcich dní na pamätihodnosti mesta Stará Ľubovňa tabuľky s ich označením. Obyvatelia i návštevníci Starej Ľubovne tak získajú viac informácií o ich kultúrno-historickej hodnote. Viete, ktoré diela vlastne patria medzi pamätihodnosti mesta? Dozviete sa v ĽN č. 14.

DSCN0462

Zver v meste? Kto za to môže? Vidieť srnku, jeleňa či diviaka bolo kedysi možné pri troche šťastia iba v lese, alebo v zoologickej záhrade. Dnes sa čoraz častejšie stáva, že zver môžeme spozorovať na sídliskách či v blízkosti obytných zón. Aj udalosti v meste – srnka sa nedávno zatúlala blízko OD Rozvoj, nasvedčujú tomu, že zver stráca plachosť.

srnka1

Mesto opäť rozdelí 5 tisíc eur Ľudia, ktorí chcú aktívne participovať na verejnom živote, majú v meste dvere otvorené. Ruku k dielu síce musia priložiť sami, o financie sa im však, v rámci grantovej schémy Záleží nám na Starej Ľubovni!, postará radnica. Z jedenástich projektov, ktoré prešli vlani sitom, sa ale do zdarného konca zatiaľ nepodarilo doviesť všetky.


Chronickí sťažovatelia fungovali aj v roku 1924 Historický seriál od Pavla Mišenka pokračuje v ĽN č. 14 zaujímavou časťou dokumentujúcou aktivity chronického sťažovateľa z Vyšných Ružbách, ktorý na svoju stranu „zlanáril“ aj 11 richtárov okolitých obcí. Jeho sťažnosti na notárov Starej Ľubovne, kedysi pravotárov, sú veľmi zaujímavé, autor ale objavil v archíve hlavne vzácny  dokument s dobovými pečiatkami a podpismi richtárov.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Baráž začali výhrou V sobotu sa začala prelínacia súťaž o postup do extraligy pre ročník 2018/19. O účasť v najvyššej volejbalovej súťaži sa pobijú tri mužstvá: VKM Stará Ľubovňa, VO AC UNIZA Žilina a VK Spartak UJS Komárno. V prvom zápase sa stretli Stará Ľubovňa a Žilina

DSC_0957

Víťazný pohár do Sabinova Staroľubovnianky klub Falcons zorganizoval Veľkonočný florbalový turnaj. Okrem domáceho tímu pozvanie na turnaj prijalo ďalších 9 klubov z východného Slovenska. K najsilnejším a zároveň aj najväčším adeptom na celkového víťaza patrili dva sabinovské tímy, ktoré hrajú slovenskú najvyššiu súťaž. K favoritom určite patrili aj Košičania, ktorí poskladali silný tím z dvoch prvoligových družstiev a jedného extraligistu.

DSC_0888

Foto: archív ĽN


Viac sa dočítate v Ľubovnianskych novinách číslo 14/2018. Nájdete ho v predajných miestach 10. apríla. Nezabudnite si ho kúpiť, stojí iba 35 centov. Podporíte tak predajnosť, ktorá je v týchto neľahkých časoch priam rozhodujúca. Navyše, dostanete informácie hneď, články na toto webové sídlo ĽMS dávame totiž s oneskorením, a len malý výber, plus aktuálne fotogalérie z podujatí, resp. našich reportážnych výjazdov. 


bottom of page