top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Výber z ostatného čísla ĽN

Updated: Jul 21, 2020

Dychová hudba Ľubovnianka je tu už 40 rokov!  „K umění vede cesta trnistá,“ na tieto slová prvého dirigenta Dychovej hudby Ľubovnianka Otakára Michoněka si zaspomínali v piatok 21. októbra viacerí členovia dychovej hudby. Odvtedy prešlo totiž už 40 rokov, a to bol výborný dôvod na slávnostný koncert, spomienky i oceňovanie. Neuverili by ste, aké zaujímavosti a dôležité míľniky sprevádzali toto hudobné teleso počas štyroch dekád rokov.    

dscf7657

Máme nové informácie o živote sestier Zamoyských! Naša rubrika Listy zo zahraničia od našej dopisovateľky Kataríny Chapuis Šutorovej, rodáčky z Vyšných Ružbách pokračuje zaujímavým cyklom o živote sestier posledného majiteľa hradu Ľubovňa Jána Zamoyského. O pohnutom živote jeho sestry Márie – Terezy sa dozviete v ostatnom čísle ĽN.


Plot na starom cintoríne sa tento rok opravovať nebude Aj miesta posledného odpočinku v Starej Ľubovni čoskoro zažijú veľký nápor. Spomínajúci si isto všimnú zrenovované oplotenie na novom cintoríne. Oplotenie na starom sa však už tento rok neopraví, presúva sa na budúci rok a zrejme naň nebude stačiť ani v rámci RPM-ky vyčlenená suma – 10 tisíc eur. Dobrou správou ale je, že nový šat dostane hlavný chodník na starom cintoríne, ktorý je teraz pokrytý kamienkami.   

dsc_0015

Na hrade Ľubovňa opäť rozložili lešenie Po obnove hradnej veže v rokoch 1998 – 2003 a renesančného paláca v rokoch 2008 – 2012, za ktorý získalo Ľubovnianske múzeum jednu z najprestížnejších cien Ministerstva kultúry SR (Fénix 2012 – Kultúrna pamiatka roka), sa v obnove hradu pokračuje. Tentoraz sa pozornosť sústreďuje na gotický palác zo 14. storočia, ktorý sa už na prvý pohľad odlišuje od iných častí pevnosti nad Starou Ľubovňou.

1

Suverénny Lami, na pódiu aj Staroľubovňania „Skvelý pretek na kvalitnej trati,“ presne týmito slovami opísal Memoriál Juzeka Hutníka Marek Renčlo z Košíc. A pridal tým siedmu bodku za pretekmi, ktoré uzavreli sezónu v MTB – XC na Slovensku. Na cyklistov, ktorých 15. októbra zaviedla chuť súťažiť pod ľubovniansky skanzen, čakal „vynovený“ 5 km dlhý okruh.


Bežci pod hradom zvíťazili nad počasím V Stredovekom vojenskom tábore sa po okresnom konalo aj krajské kolo v cezpoľnom behu. Súťažili jednotlivci aj trojčlenné družstvá základných a stredných škôl. 146 pretekárov z 12-tich okresov privítalo nevľúdne, studené a sychravé počasie i rozmočená trať.

dsc_0008

Viac sa dočítate v ĽN č. 40, ktoré je v predaji od 25. októbra do 1. novembra  


bottom of page