top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Výber z ostatného čísla ĽN

Updated: Jul 13, 2020

Bobor v meste postavil na nohy policajtov i ochranárov S líškami, kunami, zajacmi či srnami sa už počas svojej služby v uliciach stretli mestskí policajti. Zviera, ku ktorému ich zavolali v stredu večer, však vyrazilo dych aj im. Po Okružnej ul. si totiž vykračoval… bobor! A postavil na nohy nielen policajtov. Ak chcete vedieť, ako „náš bobor – výletník“ skončil, prečítajte si článok v ĽN č. 14.

DSC_0007

Pondelkový poplach – nahlásená bomba na súde Obyvateľov mesta v blízkosti okresného súdu znepokojilo v pondelok ráno, 10. apríla, množstvo policajných áut okolo budovy Okresného súdu v Starej Ľubovni. Okamžite sme tam vyrazili, aby sme zistili, čo sa vlastne deje.  

DSC_0113

Hotové  dedinské gazdovstvá nájdete aj v meste O zvieratách, ktoré sa kedysi chovali na gazdovstvách, sa deti dnes dozvedajú najmä z kníh. Hlavne tie z väčších miest ešte nikdy nevideli živú kozu, nevedia, ako sa dojí krava alebo sa ešte nevozili na živom koníkovi. Nielen spoznať tieto zvieratá, ale aj sa s nimi pohrať, prípadne ich nakŕmiť, je možné aj v mini zoo v Stredovekom vojenskom tábore a v skanzene pod hradom. A to od oficiálneho otvorenia letnej sezóny 30. apríla. 

17888501_1503299529689010_1308553216_n

Ako dopadli zápisy v ZŠ v meste? Uplynulý týždeň sa aj v základných školách v Starej Ľubovni niesol v znamení veľkej udalosti – zápisov do prvých ročníkov. Výsledné čísla sú tu pre všetky školy mimoriadne dôležité. Viac žiakov rovná sa viac peňazí a v časoch, keď už sa rodičia nemusia držať vyslovene svojich obvodov, treba o prvákov aj zabojovať. Vieme už, koľko žiakov mali na zápisoch jednotlivé ZŠ-ky a prezradíme vám to v ĽN č. 14.


Bolo to neľudské a miestni sa postavili na odpor V piatok 14. apríla ubehne 67 rokov od noci z 13. na 14. apríla roku 1950, kedy obsadili kláštor v Podolínci príslušníci Zboru národnej bezpečnosti a milicionári a privážali tu rehoľníkov z likvidovaných kláštorov. Komunistická moc tu sústredila a väznila viac ako sedem stoviek ľudí z celého Slovenska. O týchto udalostiach i tých, ktoré im predchádzali, sa dozviete viac v príspevku od Michala Murcka, historika staroľubovnianskeho regiónu, ktorého prvé výročie úmrtia sme si nedávno pripomenuli. 

13042010591

V znamení  rekordu i dominancie ŠKM – KK V Starej Ľubovni sa 1. apríla vo veľkom bojovalo. Do  mesta totiž zavítala smotánka v karate detí a žiakov, aby dala bodku za kolobehom Slovenského pohára. Zaplnené tribúny, no najmä „bojiská“ predpovedali to, čo nakoniec potvrdil aj riaditeľ sťaže. A nielen to sa dozviete, ak si prečítate aj športové strany ĽN. 

karate-01

Viac sa dočítate v Ľubovnianskych novinách číslo 14/2017. Nájdete ho v stánkoch už zajtra, 11. apríla. Nezabudnite si ho kúpiť, stojí iba 35 centov. Podporíte tak predajnosť, ktorá je v týchto neľahkých časoch priam rozhodujúca. Pekné čítanie prajeme! Nezabudnite, sú sviatky, a tak ďalšie číslo vyjde až v stredu, 19. apríla. P.S.: Želáme vám “pohodové” sviatočné dni, trebárs aj s ĽN :-)!  


bottom of page