top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Výber z ostatného čísla ĽN

Updated: Jul 10, 2020

Devastujú kontejnery a robia neskutočný neporiadok Zničené kontajnery, rozhádzané šatstvo – taká je realita posledných dní na sídlisku Východ. V tom, kto to má na svedomí, majú tamojší obyvatelia jasno. A na neprispôsobivých, ktorí sa pred vidinou koristi nezastavia pred ničím, nemajú vľúdnych slov. Nadávky ale nepomôžu, kto pohne s problémom? Hľadali sme odpovede.

Majka Majčíí Krafčíková 19466377_1519788731375556_4429719541594947183_o

Vieme, kam sa v meste dostanú a kam nedostanú vozičkári? To, že zdraví ľudia si ani neuvedomujú, aké bariéry sú v meste pre vozičkárov, prišla na pôdu mestského parlamentu pripomenúť Staroľubovnianka Stanislava Hudačková. Jej výpočet smeroval k lokalitám, kde sa už pohli ľady, ale aj k tým, kde sa roky s rušením bariér nič nerobí, a pritom ide aj o inštitúcie, ktoré sú nevyhnutné pre život ľudí s obmedzeným pohybom. A naozaj to nemajú ľahké.

MsZ 21.06.2017-04.00_16_08_22.Still001

Nadšenie z MŠ v Podsadku narazilo na peniaze Približne takto mala vyzerať nová materská škola v Starej Ľubovni, v prímestskej časti Podsadek. Išlo by o novú výstavbu, budova ráta s tromi podlažiami a poňať by mala sto detí vo veku 3 – 6 rokov. Poslanci na ostatnom zasadnutí aj schválili túto víziu i spolufinancovanie, po niekoľkých dňoch sa však ukázalo, že z pokladnice Mesta by muselo ísť oveľa viac, ako sa pôvodne plánovalo.

mspod05

Jediný remeselník z okresu Stará Ľubovňa V závere uplynulého týždňa žil Kežmarok najväčším festivalom venovanému ľudovej tvorbe, kultúre, umeniu, tancu a spevu na starom kontinente – Európskemu ľudovému remeslu (EĽRO). I keď podľa primátora J. Ferenčáka je čoraz ťažšie zohnať remeselníkov, opäť medzi nimi nechýbal Ladislav Repka z Novej Ľubovne, ktorý sa na nezáujem kupujúcich rozhodne nemohol sťažovať. A vlastne bol jediným remeselníkom zo Staroľubovnianskeho okresu.

DSC03536

Výrobňa sviečok existovala aj v Jarabine Aj Staroľubovniansky okres sa preslávil výrobou dekoratívnych sviečok. V roku 1976 vznikali v okrese nové prevádzky pridruženej výroby na Jednotných roľníckych družstvách. Po zavedení šitia zvrškov na obuv, zaviedlo JRD POĽANA v Jarabine aj výrobu dekoratívnych sviečok v bývalej maštali hovädzieho dobytka. Poznáte tieto sviečky z tejto produkcie?

sviecky_DSC_027 DSC_0270

O vicemajstroch Slovenska Základná škola Za vodou je najmenšou školou v Starej Ľubovni. Má ale výborných športovcov, ktorí jej robia dobré meno v mnohých športoch. Najviac sa v uplynulom školskom roku darilo volejbalistom. V súťaži pre žiakov 7. – 9. tried, ktorá nesie názov MIDI COOL VOLLEY, obhájili prvenstvo v okrese, stali sa víťazmi oblastného kola Východ a premožiteľa našli až vo finále majstrovstiev Slovenskej republiky. Viac o víťazstvách, pocitoch i plánoch v ĽN č. 27.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Z galérie naj-športovcov 2016 Prešiel všetkými postmi v mládežníckych družstvách VKM Stará Ľubovňa, usadil sa napokon na jeho obľúbenom poste smečiara v tíme kadetov. Je členom družstva Gymnázia T. Vansovej, ktoré sa tento rok stalo vicemajstrom Slovenska vo volejbale stredných škôl, s tímom kadetov obsadil štvrté miesto na majstrovstvách Slovenskej republiky. Miroslav Imrich – najlepší športovec roka 2016. Začíname s profilovým materiálom športovcov, ktorí boli ocenení vo februári Mestom.

Miroslav Imrich_NAJ_volejbal

Viac sa dočítate v Ľubovnianskych novinách číslo 27/2017. Nájdete ho v predajných miestach 11. júla. Nezabudnite si ho kúpiť, stojí iba 35 centov. Podporíte tak predajnosť, ktorá je v týchto neľahkých časoch priam rozhodujúca. Navyše, dostanete informácie hneď, články na toto webové sídlo ĽMS dávame totiž s oneskorením, a len malý výber, plus aktuálne fotogalérie z podujatí, resp. našich reportážnych výjazdov.  


bottom of page