top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Výber z ostatného čísla ĽN

Updated: Jul 10, 2020

Objavené fresky vydávajú ďalšie svedectvá doby Minulý rok v máji sme písali o vzácnych freskách v kostole sv. Mikuláša v Starej Ľubovni ako o veľkom objave, ktorým nepochybne je a prichádza ďalšia pozitívna správa. Začala sa 1. etapa reštaurovania týchto cenností zo 14. storočia, objavených na severnej stene presbytéria. A objavili sa aj mladšie maľby zo 17. storočia, ale ikonograficky ide o výnimočný nález najmä kvôli postave blahoslavenej Salomei. A aj o nej sa dozviete v ĽN č. 28.

Salomea

Čo bude s našou neslávnou pasážou? Dom číslo 6, bývalá Obchodná akadémia, ktorý je už vo vlastníctve Občianskeho združenia Centro Arte zastúpené kňazom o. Kamilom Drábom, sa už prerába. Aj keď spredu, z Námestia sv. Mikuláša sa to nezdá, pohľad na zadný trakt budovy je toho dôkazom. A vedno so 6-tkou by sa premeny mohol dočkať aj známy, skôr neslávne, prechod ku kinu (tzv. pasáž), ktorý oddeľuje susediace budovy. A keďže je pasáž vo vlastníctve Mesta, ukazuje sa ako rozumné spojiť sily i financie a v čase veľkých stavebných prác (hlavne búracích) obnoviť aj pasáž. Aký názor na to mali poslanci?

DSC_0680

Dom kultúry sa konečne dočkal Asi niet mestskej budovy, o rekonštrukcii ktorej sa hovorilo dlhšie. Už pred 15-timi rokmi sme vážne písali o projekte, ktorý mal „kulturák“ premeniť a aj v nasledujúcich rokoch padali podobné snahy na nevysporiadaných pozemkoch po ním. Až záver roku 2016 priniesol rozhodnutie, že sa pôjde inou cestou a uvoľní sa z mestskej pokladnice 300 tisíc eur na tie najzásadnejšie premeny Domu kultúry.

kdsl04

Viete, kde boli kedysi sklárske huty? V minulosti sa aj v Staroľubovnianskom okrese v obci Malý Lipník nachádzala malá skláreň na výrobu fliaš – „HUTA“. V obecnej kronike z roku 1933 sa dozvedáme o jej existencii. Kronika je napísaná na základe rozprávania najstarších obyvateľov vtedajšej doby. Sklárska huta bola postavená v roku 1869. Nachádzala sa v lokalite, kde je v súčasnosti bytový dom pre lesníckych zamestnancov – „Polesie“. A asi tušíte, čím sa plnili v nej vyrobené fľaše. Viac v ĽN č. 28.

sulin1 - Istvan

Rozhovor s naším významným rodákom žijúcim v zahraničí Keď v roku 2009 preberal Stanislav Šutor hokejový tím Nice, tamojšie „Orly“ lietali v 2. lige veľmi nízko. Postupne však naberali výšku a vlani sa im podaril prienik „nad mraky“. O tom, aká bola premiérová sezóna v najvyššej francúzskej hokejovej súťaži, už hovorí rodený Ružbašan, ktorý v krajine galského kohúta pôsobí takmer tri desaťročia.

image006

Postavili sa na najvyššie stupne Už po 40-krát sa pod Tatranskými končiarmi rozvinul dlhý had bežcov. Na štart Malého štrbského maratónu sa totiž postavilo viac než 500 pretekárov, medzi ktorými opäť nechýbali Staroľubovňania. Plnú, 31 kilometrovú porciu, si v nedeľu naložil na plecia Marcel Hanečák s Dankou Faltičkovou, desiatku cez Šuňavu zvládli Jana Timočková, Jozef Klimčák, a tiež Anton i Ľuboš Hudákoví. Starší z tejto dvojice pritom vo svojej kategórii nenašiel premožiteľa.

beh - lapsansky1

Rozšírené vydanie ĽN pred letnou odstávkou Milí čitatelia, je tu leto a s ním dovolenky a zaslúžený oddych, na ktorý sa konečne chystá aj skromný kolektív Ľubovnianskej mediálnej spoločnosti. Aj preto prichádza už avizovaná letná odstávka, tak v Ľubovnianskych novinách, ako aj v Ľubovnianskej televízie (tu sme zaradili letnú štruktúru vysielania). A pridali sme aj 4 strany do tohto letného vydania. Veríme, že to chápete a o to viac sa budete tešiť na prvé vydanie ĽN po odstávke – 22. augusta.  Obmedzený bude logicky aj webový portál. Vaše noviny opäť budú na vás čakať v stánkoch a schránkach po letnej odstávke a oddýchnutí a svieži pre vás pripravíme aj aktuálne vysielanie ĽTV a denne budeme aktualizovať web, ako ste na to zvyknutí. Dovtedy želáme aj VÁM pekné leto. A tešíme sa po dovolenkách na vás, vaše námety a reakcie.

karamba_senore_novinas

Viac sa dočítate v Ľubovnianskych novinách číslo 28/2017. Nájdete ho v predajných miestach 18. júla. Nezabudnite si ho kúpiť, stojí iba 35 centov. Podporíte tak predajnosť, ktorá je v týchto neľahkých časoch priam rozhodujúca. Navyše, dostanete informácie hneď, články na toto webové sídlo ĽMS dávame totiž s oneskorením, a len malý výber, plus aktuálne fotogalérie z podujatí, resp. našich reportážnych výjazdov.


bottom of page