top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Ukrajinci pomoc nielen prijímajú, ale sami aj pomáhajú

Jedným z mnohých príkladov toho, že vojnou sužovaní Ukrajinci rovnako pomáhajú, kde sa dá, je aj rodina Bundových z Užhorodu.

Pri zbierke v Charite v Starej Ľubovni sme stretli aj maturantku Michaelu (vľavo), ktorá so svojím bratom, bratrancom a inými dobrovoľníčkami nechce stáť bokom.


„Sme z Užhorodu a tu, na Slovensku, pracuje náš ocko, tak sme prišli k nemu,“ povedala peknou slovenčinou a prezradila, že v Užhorode chodí na slovenskú školu, tak počas 11-tich rokov zvládla aj náš jazyk. „Išli sme do Kežmarku, pretože otcov kamarát tam robil zbierku a tam som si zistila, že aj v Starej Ľubovni bude zbierka v Charite, tak sme chceli pomôcť,“ povedala Michaela Bunda i to, že je veľmi prekvapená pomocou a ochotou Slovákov. „Som veľmi prekvapená, lebo som myslela, že bude menej tej pomoci, ale tak, že každú hodinu či každých 30 minút niekto príde a ponúka svoju pomoc, peniaze, veci - tak to je nádherné pre našich ľudí.“


A, logicky, sa bojí budúcnosti i o blízkych, jej mama sa vrátila na Ukrajinu a sú tam aj jej starí rodičia, tety... „Bojím sa, áno, ale teraz sú na Zakarpatsku, kde nie je tá situácia zatiaľ taká zlá. A tiež tam pomáhajú utečencom,“ dodala Michaela i to, že viera v Boha im všetkým dáva nádej i odvahu.



Foto: ĽMS

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 8 (2. marec 2022)

bottom of page