top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Tip na turistiku Nezabudnuteľné výhľady - Šľachovky

Ak ste milovníkom krásnych výhľadov, určite nezabudnite zájsť na Šľachovky, ktoré patria možno medzi menej známe lokality, no ponúkajú krásne výhľady na okolitú prírodu.


Na Šľachovky je možné dostať sa z Lesníckeho sedla. Sedlo nájdete na východnom okraji Pienin a z obce Veľký Lipník sa tam dostanete smerom na obec Lesnica. K sedlu vedie štátna cesta až k prielomu Lesnického potoka. Lesnické sedlo ponúka nezabudnuteľný pohľad na okolité obce a prírodu Pienin. Na severnej strane môžete vidieť Malé Pieniny, na tej južnej Spišskú Maguru, počas pekného počasia aj Vysoké Tatry.


Menej turistov

Ak však chcete ísť ďalej, skúste Šľachovky. Ide o slovensko – poľský priechod v Pieninách nachádzajúci sa blízko vrcholu Wysoki Wierch. Výstup na Šľachovky z Lesníckeho sedla po žltej turistickej značke možno hodnotiť ako nenáročnú turistiku. Zo sedla je potrebné prejsť cez cestu a ďalej sledovať iba spomínanú žltú trasu. Počas cesty vás čaká mierny kopec, na ktorého vrchu je lavička. Trasa ponúka nádherné výhľady na okolitú prírodu Pienin vrátane Troch korún. Okrem toho sa na tejto lokalite nachádza menej turistov ako na sedle, vďaka čomu si výhľady môžete užiť aj v tichosti.


Henrieta Hlinková, foto: autor

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 31 (24. august 2022)


bottom of page