top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Staroľubovňan si zahral v legendárnom filme P. Bielika

Updated: Jul 3, 2020


foto

Kto by nepoznal legendárny film Paľa Bielika s Jánošíkom, ktorý výškou presiahol dva metre a účinkovali v ňom také herecké legendy ako Jozef Króner, Viliam Záborský, Eduard Bindas, Ivan Letko, Vilma Jamnická, František Dibarbora či Martin Ťapák a ďalší. Málokto však vie, že roky náročného natáčania (hlavne v zač. 60-tych rokov min. stor.) v exteriéroch, kedy tu účinkovalo vyše 600 komparzistov, si „užil“ aj Staroľubovňan Egon Dlugolinský. 


Keď sa Paľo Bielik, ktorý sám účinkoval vo Fričovom filme ako Jánošík v roku 1935, rozhodol natočiť svoj film o našom najznámejšom zbojníkovi, mal svoje veľké predstavy o ňom. „Štát na tento film vyčlenil málo finančných prostriedkov, preto režisér obsadil do filmu aj množstvo nehercov, ktorí boli menej nároční na filmové ohodnotenie a nesklamali,“ pripomenul nám históriu pozadia natáčania, ktorá je známa, Egon Dlugolinský. Všeobecne sa teda vedelo, že „neokukané tváre“ môžu priniesť úspech. A je to tak, film dodnes vzbudzuje údiv, neprehliadnuteľný hlavný hrdina František Kuchta bol povolaním lekár a v tom čase pracoval v ilavskej väznici. „Bol veľmi príjemný, obyčajný chlap. Napokon ako všetci herci, ktorých sme stretávali na pľaci,“ povie dnes skromne Staroľubovňan. Aby sme vysvetlili, Egon Dlugolinský vo filme zaskakoval hercov hlavne s vyššími postavami pri ťažkých scénach s koňmi – pád z koňa, skok z koňa na koňa namiesto Janošíka. Tiež rôzne pády z koní pri zastrelení a podobne, aj so svojimi kolegami jazdcami. Keďže bol vzrastom podobný aj Ilčíkovi, druhovi Jánošíka, ktorého hral Vojto Brázdovič, zaskakoval aj jeho. Ale zahral si aj pandúrov, najmä pri scénach s koňmi. „Pri jednej, kde horí dom Jánošíkových rodičov, sme museli bičmi odháňať ľud, boli sme na to dvaja pandúri. Hral som s Oskarom Jóbom z Liptovského Mikuláša a on len slabučko udieral komparz – hercov z Martinského divadla, len akože. A vtedy k nám priskočil Paľo Bielik, vytrhol mu korbáč, ten bol ako taká kozácka nagajka a ukázal mu – Tak musíš ich mlátiť, oni sú za to dobre zaplatení. A poriadne hercov na ukážku vyšibal,“ usmieva sa pri spomienke dnes pán Egon, pre ktorého to v tom čase, keď bol študent na Strednej priemyselnej škole strojníckej v Martine, bolo hlavne veľkým dobrodružstvom (podobne ako aj pre ďalších členov jazdeckých oddielov).


Ďalšie zážitky z natáčania i veľa originálnych fotografií nájdete v dvojčísle ĽN č. 47 – 48,  ktoré bude v predaji do 31. decembra 2018.


————————————————————————-


Vzhľadom k tomu, že publikovanie celých článkov negatívne ovplyvňuje predajnosť Ľubovnianskych novín, od septembra 2018 uverejňujeme na www.lms.sk, okrem plných článkov z predchádzajúceho čísla aj skrátené materiály, upútavky a fotogalérie z reportážnych výjazdov.   Čerstvé informácie nájdete vždy v aktuálnom čísle ĽN. Nezabudnite si ho preto kúpiť, stojí iba 35 centov. Podporíte tak predajnosť, ktorá je v týchto neľahkých časoch priam rozhodujúca.


bottom of page