top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Peter Rindoš

VIDEO Stará Ľubovňa hostila budúce cyklistické hviezdy!

Updated: May 6, 2022

Okrem prestížnych pretekov Okolo Slovenska sa na mapu pretekov u nás pod hlavičkou medzinárodnej cyklistickej únie UCI dostala aj Stará Ľubovňa – Karpatské preteky kuriérov! Za všetkým bolo polroka tvrdej roboty.



Tvrdé stúpania či desivo rýchle zjazdy ponúkla minulý víkend cestná cyklistika v Starej Ľubovni a okolí. Najprv počas minulej soboty sa na cestách predstavili amatérski milovníci cyklistiky, kedy zo Starej Ľubovne odštartovalo prvé kolo seriálu Východ Road Ligy. Pretekári sa pobrali v smere do Bajeroviec až do Levočských vrchov a späť s cieľom v Plavnici. „Ide o amatérske preteky pre rôzne kategórie vo veku od 15 rokov,“ poznamenal Michal Alexik, riaditeľ pretekov.


Prispeli samosprávy i dobrovoľníci

Na podobnej trati sa v nedeľu predstavili veľké nádeje cyklistiky do 23 rokov, z ktorých sú už dnes mnohí profesionáli. Podujatie sa organizovalo pod hlavičkou UCI. Nechýbali náročné stúpania, defekty, ale i pády vo veľkej rýchlosti. „Na Slovensku sa v tomto roku pod touto značkou konajú iba preteky Okolo Slovenska, a to, myslím, hovorí za všetko. Jazdci majú podpísané zmluvy s profesionálnymi tímami a v budúcnosti ich môžeme vidieť na najväčších cyklistických podujatiach, ako sú Tour de France a ďalších,“ priblížil M. Alexik, ktorý bol aj na týchto pretekoch spoluorganizátorom. „V podstate sme absolvovali cyklistický dvojdeň, o to náročnejšie to bolo.



Príprava trvala najmenej pol roka, obnášala vybavovanie množstva žiadostí, súhlasných stanovísk, rokovaní a povolení od rôznych úradov a polície. Vďaka patrí Mestu Stará Ľubovňa, polícii všetkým obciam, cez ktoré preteky prechádzali i množstvu zanietených dobrovoľníkov. Myslím, že máme za sebou vydarené preteky,“ skonštatoval M. Alexik.


Dosiahli organizátorský vrchol

Profil trasy viedol od Starej Ľubovne v smere na Šambron do Sabinovského a Levočského okresu až do vojenského pásma. Na pretekárov čakali horské i šprintérske prémie. „Snažili sme sa vybrať trať tak, aby sme príliš neblokovali mesto a široké okolie, hlavne sme cheli byť čo najmenej na ceste prvej triedy. Etapa u nás bola mimoriadne náročná, aj preto bola nazvaná kráľovskou,“ podotkol M. Alexik a dodal, „už niekoľko rokov organizujeme s mestom Východ Road Ligu a stále sme preteky dokázali výborne zabezpečiť. Toto už bol ale strop, čo sa nám podarilo. Poviem to takto, na Slovensku máme v tomto roku len dvoje UCI pretekov, sú to Okolo Slovenska a Stará Ľubovňa – Karpatskí kuriéri.“



Finále pretekov organizátori na poslednú chvíľu presunuli spred budovy daňového úradu k družstvu za Starou Ľubovňou. Cieľom napokon prešiel ako víťaz chorvátsky supertalent Frano Miholjevič na foto nižšie).


foto: mesto SL, Krzysztof Maksel

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 17 (4. máj 2022)

bottom of page