top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Stanislava Orlovská: S flautou žne úspechy

Updated: Jul 23, 2020


Onedlho 14-ročná Stanislava Orlovská zo Starej Ľubovne vraví, že keď je čas dobre zorganizovaný a keď sa chce, dá sa naučiť všetko. Koniec koncov, sama je toho dobrým príkladom.


Popri štúdiu na ZŠ sv. Cyrila a Metoda, ktoré v júni ukončila, sa venuje recitovaniu, plávaniu a vo voľnom čase sa učí hrať na klavíri. Školu už reprezentovala na rôznych umeleckých súťažiach a olympiádach. Jej najväčším koníčkom je však hra na flaute. A to už šesť rokov. „Je to šikovný malý nástroj, hocikde sa dá zobrať a dajú sa na ňom zahrať rôzne pesničky. Niekto by si myslel, že iba klasika ako Bach či Haydn, ale to je omyl. Dnes sú dostupné noty aj na internete, takže bez problémov sa na flaute dajú hrať aj moderné piesne. Je to naozaj veselý, hravý nástroj,“ prezradila o svojej srdcovke Stanislava Orlovská, ktorá sa k flaute dostala úplnou náhodou. Chcela hrať na klavír alebo keyboard, nechala si však od učiteľov našej ZUŠ poradiť a inšpirovala sa aj staršou sestrou, ktorá na flaute hrala. „Som veľmi rada, že som ich pred rokmi poslúchla a vybrala si práve tento hudobný nástroj. Nikdy to nebudem ľutovať,“ vyznala sa Stanka, podľa ktorej je najťažšie prispôsobiť dýchanie tempu hrania a tiež prstom. Niekedy je skĺbiť tieto tri veci ťažké, ale tréningom sa to dá zvládnuť.

Boduje na súťažiach Príkladom toho, že k nej  flauta neodmysliteľne patrí, sú aj jej mnohé úspechy na krajských a celoslovenských súťažiach a tiež tých s medzinárodnou účasťou. „Stanka je veľmi šikovná žiačka, ktorá napríklad na krajskej súťaži v Spišskej Novej Vsi získala raz strieborné pásmo a druhýkrát vo svojej kategórii zvíťazila. Veľmi úspešne sa zúčastnila aj na ďalších celoslovenských súťažiach, ako Čarovná flauta v Nižnej, kde získala 2. a 3. miesto či celoslovenskej súťaže s medzinárodnou účasťou Zahrajže nám píšťalôčka v Nových Zámkoch. Tam sa umiestnila v zlatom pásme,“ pochválil svoju zverenkyňu Peter Mosorjak zo ZUŠ Jána Melkoviča. Momentálne sa Stanka pripravuje na ďalšie tri súťaže, ktoré ju budúci školský rok čakajú. A určite sa hre na flaute v rámci koníčka a relaxu bude venovať aj v budúcnosti. Na konzervatórium sa však nechystá, od septembra budú jej kroky smerovať na Cirkevné gymnázium sv. Mikuláša, kde nastúpi na bilingválne štúdium. Foto: archív S. Orlovskej


bottom of page