top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Spustili taktovú dopravu na linke Stará Ľubovňa – Jakubany

Updated: Aug 11, 2020


maxresdefault

Od 1. januára 2020 premáva verejná doprava na linke Stará Ľubovňa – Jakubany v pravidelných intervaloch. Hlavným cieľom pilotného projektu je zatraktívniť prepravu autobusom.


Taktová doprava má tiež zabezpečiť poriadok a prehľadnosť v cestovných poriadkoch. Na linke Stará Ľubovňa – Jakubany bude autobus jazdiť v pracovných dňoch v 30-minútových a 60-minutových intervaloch. Cez víkendy a počas sviatkov sa interval predĺži na 120 minút, s občasnými 60-minutovými intervalmi.


Celkovo tak do premávky pribudlo šesť autobusov a spolu ich je 27. Cez víkendy sa k piatim pridali štyri. Priemerná dĺžka jazdy sa skráti skoro o šesť minút. Nový systém sa bude počas roka sledovať a vyhodnocovať. Integrovaný cestovný poriadok funguje od začiatku januára na linke Humenné – Snina. V budúcnosti chce Prešovský samosprávny kraj tento systém rozšíriť aj do iných častí východného Slovenska.


Anketa: Čo na novinku hovoria obyvatelia v Jakubanoch?


Zuzana Compeľová: – Taktová doprava je zaujímavý projekt. Vzhľadom k tomu, že od marca budú spoplatnené parkoviská v Starej Ľubovni, bude pre občanov Novej Ľubovne a Jakubian asi zaujímavejšie využiť verejnú dopravu.


Štefan Vasiľ: – Pre mňa ako dôchodcu, ktorý nemá vodičský preukaz, je to dobrá správa. Som rád, že vypadli niekoľkohodinové diery medzi spojmi. Časy spojov sú lepšie zapamätateľné, keďže premávajú pravidelne.


Andrea Vaľková: – Čo sa týka mladších dcér, vyučovanie na ZUŠ majú tak, že nás to nejako výrazne neovplyvnilo. Pozitívnejšie to vnímajú starší, študenti, ktorým to kvôli rozvrhu vyhovuje viac. Napr. začínajú vyučovanie neskôr, treťou vyučovacou hodinou, či skôr, nultou hodinou. Taktiež túto zmenu vnímajú pozitívne s ohľadom na príchod zo školy, keď zostávajú na krúžky po vyučovaní.


Štefan Rybovič: – Výhodou je pre mňa najmä cestovanie zo školy. Po praxi sa domov dostanem oveľa skôr a nemusím dlho čakať na zastávke, čo je dobré najmä v zime.


Klaudia Majovská: – Som veľmi rada, že prišiel takýto projekt práve do našej dediny. Viac spojov pre mňa prináša výhodu hlavne v tom, že keď zaspím na prvý spoj, chvíľočku počkám a, že ide hneď ďalší. Autobusy nie sú preplnené študentmi a aj zo stránky životného prostredia je lepšie, keď ľudia budú viac využívať verejnú dopravu. Využívam študentskú zľavu na cestovanie, takže je to aj finančne v pohode.


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 1/2020 (14. január)


bottom of page