top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Spoznávajme Slovensko Na Orave dobre, na Orave zdravo

Slovensko nie je veľká krajina, no rozhodne v nej nechýbajú krásy prírody, jedinečné pamiatky, či nezabudnuteľné zákutia. V našej rubrike Spoznávajme Slovensko si dnes bližšie predstavíme región Orava.


„Na Orave dobre, na Orave zdravo“, spieva sa v ľudovej piesni o tomto krásnom kúte Slovenska. Leží na samom , v Žilinskom kraji. V jednej z oravských obcí, Oravskej Polhore, sa dokonca nachádza najsevernejší bod Slovenska. Svoju severovýchodnú hranicu Orava zdieľa so susedmi z Poľska. Rozdeľuje sa na dve časti: Hornú Oravu a Dolnú Oravu. Tvoria ju okresy Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín. Celým územím preteká rieka Orava. Miest, ktorých sa tu dá vidieť je viac než dosť. Na svoje si tu prídu milovníci umenia, športu i histórie.


Rajom pre peších turistov a cyklistov sú horské chodníky Chočských vrchov, Malej Fatry, či Roháčov. Pokiaľ Oravu navštívite v zime, nezabudnite na lyžiach pobrázdiť strediská v Zuberci a na Kubínskej holi, ktoré obľubujú nielen domáci turisti.

Jedným z najväčších lákadiel regiónu je Oravský hrad. Hrdo sa pýšiaca stredoveká stavba patrí k najzachovalejším a najkrajším hradom na Slovensku. Nie nadarmo sa v ňom natáčali filmy Drakula i Kráľ drozdia brada. V jeho priestoroch momentálne sídli múzeum venujúce sa histórii kraja. Ak sa vám bude cnieť po kultúre, na hrade sa konajú aj divadelné predstavenia. Zákutia hradu sú ešte čarovnejšie v nočných hodinách, nenechajte sa však naľakať hradnými strašidlami!

K Orave neodmysliteľne patrí aj Oravská priehrada, ktorá ponúka vyhliadkovú plavbu loďou. Počas nej môžete obdivovať okolitú prírodu, najmä majestátne hory. Loď kotví na Slaníckom ostrove umenia, kde stojí rímskokatolícky kostol, slúžiaci ako galéria tradičného ľudového umenia, ktorá dokumentuje tvorbu ľudových maliarov, rezbárov a kamenárov.


Svojou bohatou históriou s množstvom pamiatok je známe mesto Dolný Kubín. Jednou z nich je historický cintorín, kde našlo miesto odpočinku niekoľko známych slovenských básnikov, medzi nimi napríklad Janko Matúška a Pavol Országh Hviezdoslav. Je často navštevovaný turistami, ale aj študentami zo škôl zoznamujúcimi sa s našim kultúrnym dedičstvom. V centre mesta sa taktiež nachádza Oravská galéria. Patrí medzi najvýznamnejšie verejné galérie na Slovensku. Nenechajte si ujsť ani Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava dokumentujúce jeho život od mládežníckych čias.

Za zmienku stojí aj jedinečný skanzen – Múzeum oravskej dediny, ktorý prezentuje život na Orave v minulosti. Krásne drevenice s charakteristickou výzdobou z 19. storočia zas nájdeme v dedinke Podbiel.


Spracoval: Matej Bartoš, foto: zilinskyturistickykraj.sk, idem.sk, muzeum.zuberec.sk

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 35 (21. september 2022)

bottom of page