top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Spolupracoval s Walt Disney či Netflixom - Ján Pečarka

Updated: Oct 30, 2023

Jeho obrazy sú okúzľujúce, trošku magické i mysteriózne, no predovšetkým plné farieb. Maliar Ján Pečarka.


Samotné zbierky autora ponúkajú celú paletu rôznych farebných kombinácií, ktorými sa snaží poskytnúť jedinečný pohľad, umeleckú meditáciu i uvažovanie o samotnej podstate našej existencie – organickej hmote, ktorá nás spája s prírodným svetom a obrovským vesmírom. Ján Pečarka (na fotografii v strede), maliar pochádzajúci z obce Nová Ľubovňa, tvorí za veľkou mlákou. V Amerike je úspešným umelcom, no jeho srdce patrí mestu Stará Ľubovňa, kde sa narodil a kde má priateľov i rodinu.

Cesta do Ameriky

Ján kreslil a maľoval odmalička. Serióznejšie sa však maľbou začal zaoberať počas vysokoškolského štúdia. „Bolo to v čase, keď som prestúpil z reštaurovania do maliarskeho ateliéru Jána Bergera na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave,“ prezradil umelec a dodal, že do Ameriky odišiel v roku 2007. „Išiel som študovať na New York Academy of Art a taktiež som tam mal brata, ktorý má v tom veľmi podporoval.“


Po vzore jedného z najväčších amerických maliarov

Ján v Amerike tvorí, no i vystavuje svoje diela. Chce v tom naďalej pokračovať, keďže to vníma ako neoddeliteľnú súčasť svojho umeleckého života. Diela tvorí pre potešenie iných ľudí. „Momentálne pracujem viac s akrylovými farbami. Je to hlavne kvôli rýchlejšiemu schnutiu. Taktiež experimentujem s technikou dripping, ktorou sa preslávil americký maliar Jackson Pollock. Snažím sa jej dať vlastný rukopis,“ doplnil autor obrazov, ktoré nedávno vystavoval aj v Starej Ľubovni.


70 malieb letelo cez Atlantik

Previezť obrazy cez Atlantik nebolo jednoduché, no túžba ukázať kúsok z tvorby aj doma, bola silnejšia. „Všetky obrazy, ktoré som tu vystavoval, boli vytvorené v mojom ateliéri v New Yorku. Najťažšou úlohou bolo dopraviť ich cez Atlantik do Starej Ľubovne. Priniesol som asi 70 malieb. Z toho kurátor výstavy Martin Kudla (vľavo) vybral a koncipoval okolo 40 kusov do priestorov galérie tak, aby bola myšlienkovo a vizuálne zaujímavá,“ špecifikoval Ján. S výnimkou malieb si mohli návštevníci v Provinčnom dome pozrieť aj skicáre, krátke animácie a jedno video.


Práca aj pre filmový priemysel

Jánovi rodina a priatelia zo Slovenska veľmi chýbajú. Okrem toho však aj hory, hrad a dobré pivo. „Domov a rodina mi skutočne chýbajú, ale New York mám aj veľmi rád. Je to pre mňa inšpiratívne miesto,“ uviedol maliar, ktorý okúsil aj prácu pre filmový priemysel. „Pracujem pre filmový priemysel ako scénický maliar. Mal som možnosť pracovať pre televízne produkcie ako NBC, Netflix a Walt Disney. Taktiež som pracoval ako interiérový dizajnér a komerčný maliar,“ spresnil nadaný mladík žijúci v New York City na ostrove Manhattan.


V Starej Ľubovni vidí progres

Život v USA opisuje ako rýchly, dynamický a pulzujúci. „Dá sa povedať, že v Amerike vládne kapitalizmus. Tu, v Starej Ľubovni alebo na Slovensku je systém nastavený viac sociálne. A to, samozrejme, prináša aj svoje plusy a mínusy. Musím sa však priznať, že čo sa týka samotnej Starej Ľubovne, som veľmi rád, keď vidím progres, hlavne v udržiavaní pamiatok a ich postupné reštaurovanie. Myslím, že skvelá práca bola prevedená, či už na hrade alebo aj v hlavnom kostole svätého Mikuláša. Má to svetovú úroveň,“ dodal Ján, ktorý tu stihol počas leta aj dovolenkovať a navštíviť miesta svojho detstva, čo mu prinieslo do života veľkú radosť a spustilo i množstvo krásnych spomienok z mládežníckych čias, keď spolu s kamarátmi vystavovali v rámci podujatí Súhvezdie umenia. 

Mladý umelec pri poslednej návšteve nechal v Starej Ľubovni aj kúsok svojej tvorby. Jeden z obrazov daroval mestu pod podmienkou, že mu nájdu miesto, kde si ho pozrie široká verejnosť. A také miesto sa aj veľmi rýchlo našlo, obraz je permanentne vystavený v novozrekonštruovanej plavárni.

Alena Dudláková, foto: archív J.P.

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 38, 18. októbra 2023)

bottom of page