top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

So svadbami sa vyčkávalo do poslednej chvíle


Od prvého októbra sa stále môžu konať cirkevné obrady. Zakázané sú však hostiny. Zrejme najviac to zamrzí tých, ktorí plánovali práve tie svadobné.


Prvé opatrenia prišli v podobe obmedzenia počtu ľudí na svadobnej hostine a neskôr ako sankcie pre majiteľov podnikov. „Celé to bolo nedomyslené. Keď pasažier nastúpi do autobusu s rúškom a počas jazdy si ho dá dole, tak autobusová spoločnosť pokutovaná nebude. Pritom je to rovnaká situácia,“ zauvažoval o už neaktuálnej 20 000 tisícovej pokute majiteľ stravovacej prevádzky Stanislav Kaleta.


Budúci mladomanželia museli začať premýšľať ako prerobiť zoznam hostí, aby sa vtesnali najprv do tridsiatky a neskôr do stovky ľudí na svadbe. „Osobne, keby som robil svadbu, netuším, ako by som rozdelil rodinu. Pre svadby na východe je nemožné urobiť ju do 30 ľudí,“ myslí si S. Kaleta a rovnaký názor má aj Daniela Bebková, majiteľka reštaurácie vo Veľkom Lipníku. „Svadba do 30 ľudí je na naše pomery málo. Tento rok je pre našu prevádzku naozaj veľmi náročný. Oslavy sú zrušené. Čo sa týka svadieb, vyčkávali sme do poslednej chvíle na opatrenia. Všetky sa budú zrejme rušiť a presúvať,“ povedala D. Bebková.


Len sobáše, krsty a pohreby Netrvalo však dlho a s nárastom počtu nakazených sú od začiatku októbra zakázané hromadné podujatia nad päťdesiat ľudí. Výnimkou sú akcie, na ktorých budú mať všetci návštevníci negatívny test, čo je pre mnohých nepredstaviteľné. „V prvej vlne naši zákazníci popresúvali svadby, ktoré sa mali konať po Veľkej noci. Veľký nápor sme teda mali najmä v auguste a septembri,“ zhodnotil S. Kaleta.

Termíny na október mali plne obsadené. „Počas víkendu sme pre zákazníkov, ktorí mali mať u nás svadbu, pripravili stravu pre okolo 15 osôb v podobe švédskych stolov. Zabalenú si ju od nás sami prevzali. Ako to bude ďalej, neviem. Začínajú sa nám prekladať akcie na máj, jún a júl. No, odvody a nájmy, žiaľ, nemôžeme presunúť. Budeme to musieť utiahnuť z vlastných úspor, aby sme udržali firmu,“ dodal S. Kaleta.


Denné menu za šesť eur Reštaurácie a bary môžu byť otvorené iba do 22. h. Výnimku dostal rozvoz stravy a predaj cez okienko, ten môže fungovať nonstop. „Dodržiavame všetky hygienické nariadenia. Naši čašníci, samozrejme, nosia rúška a všetko dezinfikujeme. Je tiež neuveriteľné, ako sa zdvihli ceny za dezinfekčné prostriedky, skoro o 200 %. Takisto stúpli náklady, predajná cena ale ostala. Denné menu by muselo stáť minimálne šesť eur, čo je v Starej Ľubovni nepredajné,“ skonštatoval S. Kaleta.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 37 (6. októbra 2020)

bottom of page