top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Súťaž o NAJ koláč, oprášili aj staré tradičné recepty

Updated: Jun 10, 2022

Mimoriadne chutným a voňavým spestrením Ľubovnianskeho majálesu bola súťaž o Naj sviatočný koláč z regiónu Stará Ľubovňa. Do súťaže prispeli svojimi koláčikmi nielen jednotlivci, ale i cukrárska dielňa či dokonca stredná škola. Súťažné koláče sa museli preukázať nielen jedinečnou chuťou, ale i svojou tradičnosťou či sviatočnosťou.


„Stará mama ma učila celé roky piecť a torta, ktorú som dnes upiekla, je vlastne jej starodávna. Zvykneme ju piecť na všetky rodinné oslavy a sviatky,“ priblížila nám svoj príspevok Janka Lukáčová.

Šikovné ruky, ktoré sa teda nebáli a preukázali svoju zručnosť, boli odmenené nielen vecne, najväčším zadosťučinením pre nich bola pochvala ich kulinárskeho dielka, ktoré mali možnosť ochutnať okrem poroty i ostatní zúčastnení. Prihlásených bolo 15 koláčov a ako uviedla Mária Vyšovská, jedna z porotkýň, „zákusky boli výborné, za každým bol kus práce.“



Hľadal sa hlavne tradičný koláč

Porota prihliadala pri výbere tých najlepších sviatočných koláčov najmä na chuť, vzhľad a na splnenie kritéria, že koláč zodpovedá tradíciám a radí sa medzi sviatočné koláče. „Vynikajúco chutili ale všetky, kto to vie robiť a robí to s láskou, výsledok je skvelý,“ podotkla porotkyňa Alžbeta Štefančíková, ktorú spomedzi všetkých koláčikov najviac očaril čučoriedkový koláč s mrveničkou, jablkový a medové rezy.



Jednoznačný víťaz tentoraz nebol

Po dlhom zvažovaní a spočítavaní bodov porota nakoniec udelila tri špeciálne ceny, a vzhľadom k tomu, že konkurencia medzi gazdinkami bola veľmi silná, porota sa rozhodla udeliť ostatným účastníčkam súťaže jednotné prvé miesto.

Tí, ktorí sa na pečenie necítili alebo nemali dostatok času, strávili aspoň príjemné sladké popoludnie a pochutnali si na skvelých maškrtách.




Jana Blašková, foto: autorka, Michal Petrilák

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 21 (1. jún 2021)

bottom of page