top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Anna Lazorčáková

Sára Sokolová: Kreslí, tvorí a športuje. Najradšej hrá na akordeón

Mladá gymnazistka Sára Sokolová dostala do vienka množstvo talentu. Hoci o jej všestrannosti nemožno pochybovať, verejnosť ju čoraz viac spoznáva v úlohe skvelej akordeonistky. Zoznam jej úspešných vystúpení je už poriadne dlhý, úspechy sa objavujú aj na medzinárodnej scéne. Vzťah k hudbe zdedila rodáčka z Údola po mamke.


"Svetový ideál nemám, moje vzory sa nachádzajú okolo mňa.


Sára Sokolová si na akordeón zahrá vždy, keď má chuť. Vtedy sa ocitá v magickom svete hudby. Pred vystúpeniami cvičí nielen doma, ale deviaty rok aj v ZUŠ Jána Melkoviča v Starej Ľubovni. „Hudba to je pre mňa relax aj očista, pri ktorej môžem všetky emócie, ktoré prežívam dať do tónov,“ prezradila 15-ročná gymnazistka.


EMÓCIE VYJADRENÉ TÓNMI

Talent zdedila Sára po svojej mamke. K hudbe má dokonca blízko aj celá mamkina rodina. Samozrejme, Sáru povzbudzujú obidvaja rodičia, vrátane ocka, sú jej verní fanúšikovia, aj kritici zároveň. „Podporujú ma v mojich rozhodnutiach, poradia a pomôžu, “ povedala nám Sára, ktorá im je vďačná za mnohé.

Na úspechoch mladej akordeonistky má veľký podiel aj pani učiteľka Mária Budzáková. Svoju žiačku poháňa neustále vpred. „Vďaka učiteľskému majstrovstvu a skúsenostiam, vie nájsť zázračný recept ako ma motivovať, povzbudiť, upokojiť, nakopnúť, či už je to povzbudzujúce slovo, objatie, teplý čaj či zdravý koláčik,“ priblížila umelkyňa vzťah so svojou učiteľkou, ktorá učila ešte jej mamku aj brata.



ZAHVIEZDILA VO SVETE

Talentovanej Sárke to s akordeónom v rukách naozaj ide, o čom svedčia viaceré vystúpenia a výhry z rôznych súťaží. Predtým súťažila v kategóriách komornej hry, teraz je rivalkou vážnej a tanečnej hudby-sólo.

Na medzinárodnej online súťaži v Rakúsku, ktorá sa uskutočnila 30. decembra, získala 1. cenu a stala sa laureátkou VI. kategórie. Hneď potom sa v prvý deň nového roka zúčastnila online akordeónového šampionátu Trophée Mondial De L’accordéon so 70. ročnou tradíciou. Medzi konkurenciou najlepších akordeonistov sveta sa jej podarilo získať 3. cenu. „Francúzsko je krajina s vysokou úrovňou v hre na akordeón. Nikdy som v tejto zemi nesúťažila, preto som mala obrovský rešpekt a cítila som aj veľkú zodpovednosť,“ podelila sa ocenená o svoje pocity, ktorá sa trémy pred vystúpením zatiaľ nezbavila. Niekedy jej však pomôže podať lepší výkon.

„Pri každej súťaži musíme dodržať pravidlá, ktoré sú dané vyhlasovateľom súťaže. Dôležitý je výber a štýl skladby a jej časové rozpätie. K online súťaži sa vyhotovuje nahrávka, pri ktorej musíme dbať aj na kvalitu a čistotu zvuku,“ objasnila hudobníčka požiadavky, ktoré musí nahrávka spĺňať.

Z doterajších 28 ocenení z medzinárodných a domácich súťaží je medzi nimi neuveriteľných šestnásť prvenstiev. „Z každého jedného ocenenia sa veľmi teším. Je to odmena za úsilie, ktoré s pani učiteľkou vynaložíme. Každé ma motivuje a posúva vpred,“ povedala skromne Sára, ktorá nemá hudobné vzory vo svete, ale vo svojom okolí. Vidí ich vo svojej pani učiteľke, mamke a bratovi, ktorý tiež hrá na akordeón.



VÍZIE MLADEJ VIRTUÓZKY

Pandémia ovplyvnila Sárine stretnutia s publikom, spolu-súťažiacimi a pani učiteľkou. „Vyučovanie, koncerty a súťaže prebiehajú online alebo prostredníctvom nahrávok. Veľmi mi už chýba normálny svet,“ zdôverila sa Sára. Mladá dáma si však nevie predstaviť, že prestane s hraním na akordeón. „Síce som mala obdobie, keď sa mi nechcelo, ale pani učiteľka to vždy vycítila a motivovala ma naspäť k hre,“ povedala akordeonistka. Okrem akordeónu vie zahrať aj pár jednoduchých piesní na klavíri, no ako sama tvrdí, nikdy by ho nevymenila. Hudba je jej súčasťou a zamýšľa v nej pokračovať. Presné plány do budúcnosti nemá, no hudba je určite jednou z možností, ktorej sa chce venovať. A kto vie? Možno raz bude vďaka nej náš malebný región poznať celý svet.



Anna Lazorčáková, foto: archív S. S.


Ocenenie Sáry Sokolovej

- Zlaté pásmo v Rajeckých Tepliciach (2016)

- Víťazka v komornej hre akordeónového festivalu v Kys. N. Meste (2017)

- Víťazka celoslovenskej súťaže v Kremnici (2017)

- Zlaté pásmo v Kysuckom Novom Meste a Giraltovciach (2017)

- Strieborné pásmo v Prahe (2017)

- Víťazka v komornej hre na medzinárodnej akordeón. súťaži v Prahe (2017)

- 2. cena na medzinárodnej akordeónovej súťaži v Chorvátsku (2017)

- Víťazka medzinárodnej akordeónovej súťaže v Chorvátsku (2018)

- Víťazka celoslovenskej súťaže v Lipanoch (2018)

- Víťazka medzinárod. akordeónového festivalu v Grazi (2019)

- 2. cena na medzinárod.akordeónovej súťaži v Ostrave (2019)

- Víťazka medzinárod. akordeónového festivalu v Grazi (2020)

- 3. cena na medzinárodnej akordeónovej súťaži vo Francúzsku a Bielorusku (2020)

- 2. cena na medzinárodnej akordeónovej súťaži v Bosne a Hercegovine (2020)


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 3 (27. január 2021)

bottom of page