top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Počas vojny a živlov zachraňujú svetové pamiatky. Slovensko bude zastupovať Dalibor Mikulík

Updated: Feb 15, 2022

Šéf Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík sa stal predsedom medzinárodnej asociácie múzeí na Slovensku - ICOM. V jej výbore pôsobil aj v predošlom období, teraz mu bude predsedať do roku 2024. Zavážili jeho kontakty so zahraničnými profesionálmi.


ZACHRAŇUJÚ KULTÚRNE DEDIČSTVO SVETA

ICOM - Medzinárodná asociácia múzeí je celosvetová organizácia pracujúca pre rozvoj našej spoločnosti. Jej hlavným cieľom je zachovávanie a ochrana celosvetového kultúrneho dedičstva. Je hlavným partnerom pre UNESCO, ale často spolupracuje aj s Organizáciou Spojených národov. „Táto inštitúcia hlavne pri vojnových konfliktoch alebo živelných katastrofách zachraňuje múzeá, galérie a kultúrne dedičstvo sveta. Ak Grécko alebo napr. Balkán postihnú zemetrasenia, tak ICOM tlačí na vlády daných krajín, aby vyslali jednotky na záchranu dedičstva, aby sa trebárs nerozkradlo či nepoškodilo. Tiež napríklad, keď veľmi prerastal obchod s umením, začali spolupracovať s Interpolom. Ak niekto obchoduje so starožitnosťami, teda svetovým kultúrnym dedičstvom, tak vďaka ICOM-u je možné jednoduchšie dohľadať konkrétneho priekupníka a najmä to umelecké dielo,“ priblížil Dalibor Mikulík a pripomenul, že na Slovensku, okrem požiaru Krásnej Hôrky, sa, našťastie, nič podobné neudialo.


PREZENTÁCIA MÚZEJNÍCTVA

Úlohou slovenského komitétu je aj tlmočenie všetkých skutočností, ktoré odznejú v Paríži alebo inde vo svete, slovenskej verejnosti. „Najbližšie nás čaká svetová konferencia Síla muzeí v Prahe. Budeme tam aktívne prezentovať nielen Ľubovniansky hrad, ale celé slovenské múzejníctvo,“ dodal D. Mikulík, ktorý sa spolu s členmi výboru momentálne aktívne zaoberá dopadom pandémie na kultúrne inštitúcie. Podľa jeho slov je práve teraz vidieť, aká je dôležitosť tohto spoločenstva. „Po celý čas riešime, nie veľmi šťastné presunutie takmer celej kultúry do online priestoru. Čaká nás tiež dôležitá úloha, vytvoriť novú definíciu múzea, teda čomu má slúžiť. Posledná je z roku 1977 a aj slovenský komitét aktuálne pracuje na jej novom znení,“ spomenul len časť aktivít nový predseda SK ICOM Dalibor Mikulík.


Foto: D.M.

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 4 (2. február 2022)

bottom of page