top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

PROFIL Manželom Lapšanským učarovala severská chôdza

Severská chôdza, po celom svete známa ako Nordic Walking (NW), je mladý druh športu, ktorý vznikol v 80-tych rokoch vo Fínsku. A stále naberá na popularite, priťahuje ľudí všetkých vekových kategórií. Aj manželia Lapšanskí prišli tomuto, na prvý pohľad veľmi jednoduchému športu na chuť.


Viktor sa intenzívne venoval behu, ale po tréningoch hľadal aktívny odpočinok a relax. Na odporúčanie priateľov vyskúšal Nordic Walking. „Preštudoval som si literatúru a uvedomil som si, že to nie je len obyčajná chôdza s palicami, preto som sa v marci 2016 prihlásil na kurz akreditovaného inštruktora, ktorý som úspešne absolvoval, a tým sa začala moja aktívna cesta,“ priblížil začiatky V. Lapšanský.


Aktívnych je až 90 % svalov

Nordic Walking je špeciálna technika chôdze s NW palicami, vďaka ktorým je zapojených až 90 % svalov tela, približne 600 svalov. Práca s palicami zabezpečuje prirodzené a šetrné striedanie napínania i uvoľňovania svalstva, ktoré sa tým zároveň posilňuje. Aj preto je táto športová aktivita vhodná pre ľudí, ktorí majú problémy pri chorobách pohybového aparátu, neurologických ochoreniach, kardiovaskulárnych, pri diabete druhého typu, pri oslabenej imunite, liečbe astmy a alergií, obezite či osteoporóze. Tento mladý šport je veľmi prospešný aj pre psychické zdravie. Pravidelnými prechádzkami v prírode sa preukázateľne znižuje stres, zlepšuje nálada a zároveň čerpáme potrebnú duševnú energiu. Najväčšou výhodou je to, že tento šport nepozná vek a dá sa robiť 365 dní v roku.


Zapája sa celá rodina

Po zistení blahodarných účinkov pre organizmus začal zapájať Viktor do tajov severskej chôdze aj svoju manželku, ktorá sa NW venuje vo voľnom čase a dnes sa už dokonca zúčastňujú spoločných súťaží. „Pri tréningoch sa dopĺňame a navzájom si kontrolujeme požadovanú techniku. Tiež sa spoločne pripravujeme na všetky druhy súťaží,“ povedal Viktor. Svoje inštruktorské skúsenosti odovzdal športovec aj svojim deťom a čo ho teší najviac, záujem prejavili už aj vnúčatá.


Aktívna chôdza priniesla i svetové úspechy

Viktor s manželkou sa NW venujú už viac ako šesť rokov a zúčastnili sa už viacerých súťaží. Na svetovom šampionáte v Poľsku – Mosina (2019) úspešne absolvovali kategóriu 21 km. „Manželka obsadila 6. miesto, ja vo svojej kategórii jedenáste. Spomedzi okolo 900 účastníkov z 15-tich krajín sveta bolo prerozdelených 6 svetových ocenení – zelená karta, ktoré znamenajú najlepšie zvládnutú techniku NW. Medzi šiestimi ocenenými som bol aj ja,“ hrdo priznáva športovec. V tom istom roku si manželia opäť spoločne zasúťažili na Majstrovstvách Európy v horskom NW v Poľsku – Ustrzyki Dolne, kde obsadila Urszula Lapšanská 3. miesto a Viktor piate.

A začiatkom septembra tohto roku nechýbali ani na Majstrovstách sveta v NW v Poľsku – Szklarska Poreba. Za účasti 15 krajín štartovali v kategórii 21 km. „Pred štartom sme sa dozvedeli, že z technických dôvodov bol zmenený profil trate, keď z rovinatého povrchu sa stal kopcovitý, takže sme nastúpili síce s veľkým odhodlaním, ale veľkou pokorou,“ zdôraznil Viktor. Zaujímavosťou celých pretekov bolo, že poľská reprezentácia vybrala 32 najlepších súťažiacich, ktorí sa spoločne osem mesiacov pripravovali na majstrovstvá sveta. Aj napriek silnej konkurencii získal Viktor v kategórii 21 km 3. miesto a jeho nežnejšia polovička štvrté. „V cieli to boli neopísateľné zážitky a pocity, ale nezabudnuteľná bola ceremónia udeľovania medailí. Táto súťaž nám priniesla veľa pozitívnych myšlienok, priateľských stretnutí, ale hlavne pocit, že tvrdý tréning prináša svoje ovocie,“ dopovedal úspešný športovec.


Najnovšiu, opäť veľmi úspešnú skúsenosť si odniesol Staroľubovňan z tretieho kola Svetového pohára NW v septembri tohto roku na Štrbskom Plese. V kategórii 21 km dosiahol 3. miesto a zároveň obhájil ocenenie – zelená karta. „Má to pre mňa veľkú cenu a motivuje ma k ešte väčšej dokonalosti zvládnutia techniky,“ uviedol Viktor, ktorý sa už v októbri chystá na seminár NW, ktorého obsahom bude školenie a záverečné skúšky na predĺženie inštruktorskej akreditácie na vykonávanie kurzov Nordic Walkingu. „Chcel by som motivovať ľudí všetkých vekových kategórií, že je to super pohybová aktivita a s dobre zvládnutou technikou prináša relax, pohodu a lepšie zdravie,“ vyzval nadšenec Nordic Walkingu.


Paličkovaním k zdraviu
5 plusov Nordic Walkingu
- Za hodinu pri ňom spálite o tretinu viac kalórií v porovnaní s bežnou 
  chôdzou.
- Chôdza s palicami zmierňuje bolesti krčnej chrbtice a pliec – náprava 
  sedavých zamestnaní.
- Severská chôdza zlepšuje držania tela.
- Tento šport je šetrný ku kĺbom.
- Nordic Walking si nevyžaduje takmer žiadne investície. 

Jana Blašková, foto: archív Lapšanských

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 38 (12. október 2022)



bottom of page