top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

PROFIL Sympatická Kristína je dôkazom, že poľovníctvo nemusí byť iba doménou mužov

Updated: Jan 9, 2023

Mohlo by sa zdať, že ženy, ktoré inklinujú skôr k mužským záľubám, bývajú málo kreatívne v ženskej tvorbe. Poľovníčka Kristína Točeková dokazuje, že opak je pravdou.


Kristína má 22 rokov a poľovníctvu sa venuje už od svojich ôsmich rokov, kedy sa jej otcovi podarilo úspešne zložiť poľovnícke skúšky. „Viedol ma k tomu natoľko, že som začala navštevovať Strednú odbornú školu lesnícku v Prešove a v roku 2019 ma úcta a láska k prírode priviedli k zaobstaraniu si vlastného poľovného lístku a zbrojného preukazu,“ opísala štart svojej „poľovníckej kariéry“ Kristína, ktorá už dnes považuje poľovníctvo za svoju veľkú vášeň. Aktívne sa zapája do chodu poľovníckeho združenia, kde je zatiaľ čakateľkou. „Individuálne či spoločné poľovačky, prikrmovanie, chystanie sena, všetko má svoje čaro, každé obdobie v roku vo mne zanechá iný zážitok. Ale asi najkrajším obdobím je jelenia ruja, tá v každom poľovníkovi zanechá neopísateľný pocit,“ dodala.


Ženskosť ukrytá v umeleckých dielkach

Tento rok dostala mladá poľovníčka ten najkrajší dar, aký si žena môže priať, stala sa mamou. A podobne ako väčšina mamičiek aj ona chcela niečo pre svojho synčeka vytvoriť, a tak po inšpirácii na internete začala po večeroch s tvorbou jednoduchej deky z puffy vlny. „Nikdy by som nepovedala, že sa dám na takúto ženskú tvorbu, vždy som bola skôr taký chalanisko,“ priznala s úsmevom mladá mamička, ktorá sa novej záľube venuje už približne pol roka a okrem spomenutých prikrývok z vlny pre deti tvorí aj s vypaľovačkou v ruke, a to rôzne drevené darčeky či svadobné stromčeky.

Blížiace sa Vianoce vnukli umelkyni nápad opäť sa pohrať s puffy vlnou, tentokrát v dekoračnej forme, a tak sa zrodili vianočné venčeky. K tvorbe takéhoto venčeka treba polystyrénový kruh, puffy vlnu a množstvo dekoratívnych maličkostí z rôzneho materiálu, tavná pištoľ a, samozrejme, predstavivosť. „Keď synček zaspinká, či už na obed alebo večer, začínam čarovať,“ uzavrela Kristína, ktorá rada predstavuje svoju tvorbu na sociálnych sieťach.

Jana Blašková, foto: archív K.T.

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 47,48 (14. december 2022)


bottom of page