top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Mário Veverka

Primátor o transformácii: Chystajú sa veľké zmeny

Updated: Aug 6, 2020

rpt

Jedným z najočakávanejších bodov, ktoré prinieslo aprílové rokovanie poslancov, bola informácia o príprave transformácie príspevkovej organizácie VPS a obchodných spoločností mesta. To by totiž rado uzavrelo tému, ktorá, ako poznamenal jeho primátor, rezonuje naprieč zastupiteľstvami minimálne 12 rokov. Prečo, kedy a ako konkrétne sa už dozviete v rozhovore s Ľubošom Tomko.


Pravdupovediac, transformácia spoločností by sa doteraz dala prirovnať k nerozviazateľnému gordickému uzlu. Čo vás viedlo, obrazne povedané, vziať do rúk mačetu a vyriešiť konečne bradatý a poriadne „zapeklitý“ problém?


– Tak ako som to prezentoval aj na MsZ, finančné vzťahy medzi mestom a obchodnými spoločnosťami i príspevkovou organizáciou sú na úrovni viac než 2 mil. € ročne. Je tam teda alokovaný značný finančný objem, a preto je veľmi dôležité, ako mestské spoločnosti fungujú a hospodária so svojimi príjmami.


Ako by to fungovanie mohlo vyzerať po novom, ste 25. apríla naznačili aj poslancom. Čo si od prezentovaného návrhu sľubujete?


– Jednak vyriešenie priestorových otázok, ale tiež zracionálnenie ich fungovania. Treba povedať, že mestu síce rastú príjmy, no taktiež, a výrazne, aj výdavky. Navyše, musíme sa vysporiadať s veľmi dôležitým ľudsko-zdrojovým faktorom. Už teraz vnímame, že je problém obsadiť niektoré pozície po ľuďoch, ktorí odídu do dôchodku. Musíme sa tak zaoberať aj tým, ako zatraktívniť zamestnanie v obchodných spoločnostiach, čo, samozrejme, súvisí so zvyšovaním miezd. Zároveň však musíme nárast výdavkov udržať pre mesto v prijateľných rámcoch.


Išlo by o definitívnu podobu transformácie alebo je priestor aj na korekcie?


– Na MsZ bol predložený predbežný, štartovací návrh. Je to živý dokument, podoba ktorého sa teda môže meniť. Vždy ale budú rozhodovať poslanci. Isté však je, že tému, ktorou sme sa po prvý raz zaoberali v roku 2013, by sme chceli v tomto definitívne uzavrieť.


Pod svojimi krídlami má radnica štyri eseročky a jednu príspevkovú organizáciu. Ako sa, pochopiteľne, pokiaľ bude poslancami schválená, dotkne transformácia každej jednej z nich?


– Najskôr musím podotknúť, že tá už vlastne prebieha. Napríklad EKOS utlmil skleníkové hospodárstvo, ktoré bolo neefektívne. Keď sa na to pozrieme z pohľadu predmetu činnosti, Slobyterm by naďalej vyrábal teplo, spravoval byty a prevádzal stavebnú údržbu bytových a nebytových priestorov. Odčlenili by sa však od neho športová hala s plavárňou, o správu a prevádzku ktorých má, zatiaľ len ústne, záujem Volejbalový klub mesta. V tomto prípade však treba dôkladnú analýzu toho, aké plusy a mínusy by pre nás toto rozhodnutie prinieslo.


Aké sú ďalšie vízie s mestskými firmami, sa dozviete  v pokračovaní rozhovoru v ĽN č. 19, ktoré bude v predaji do 20. mája.


–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––


Vzhľadom k tomu, že publikovanie celých článkov negatívne ovplyvňuje predajnosť Ľubovnianskych novín, od septembra 2018 uverejňujeme na www.lms.sk, okrem plných článkov z predchádzajúceho čísla aj skrátené materiály, upútavky a fotogalérie z reportážnych výjazdov. Čerstvé informácie nájdete vždy v aktuálnom čísle ĽN.

bottom of page