top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Pozor na kolapsy z tepla, meteorológovia predpovedajú horúčavy

Horúce počasie udrelo v plnej sile. Akurát, ako starší ľudia tvrdia, už ani letá nie sú to, čo bývali. Prílišné výkyvy počasia, za ktorými je (aj) globálne otepľovanie, nie sú pre ľudský organizmus zdravé, primerané a už vôbec nie bezpečné. To, že ich mnohí nezvládame a príliš často pribúda aj kolapsov z tepla, je dnes už známe. Ako im predchádzať?


Horúčavy s vysokou vlhkosťou prinášajú so sebou veľa nástrah. Okrem známej dehydratácie, ktorá súvisí s nedostatočným pitným režimom a je typická a obzvlášť riziková najmä pre deti, tehotné ženy, chronicky chorých a seniorov, sú v lete rizikom aj kolapsy z tepla. Vznikajú pri prehriatí organizmu a môžu človeka ohroziť na živote.


Mnohoraké príznaky

Keď maximálna teplota vzduchu dosiahne hranicu letného dňa (nad 25 °C), všetci to cítime. Horúco, pražiace slnko, sparno, do toho búrky. Keď teploty idú hore a nastáva tropický deň (nad 30 °C), je to pre ľudský organizmus ešte náročnejšie. Telo sa prehrieva, čo zistíte podľa ťažkostí s dýchaním, pocitov búšenia srdca, nevoľnosti, zvracania. V horších prípadoch môže dôjsť k poruchám zraku, hučaniu v ušiach, zmätenosti, závratom, odpadnutiu, strate vedomia. Tieto stavy sú rizikové najmä pre chronicky chorých a seniorov.

Ku kolapsu z tepla môže dôjsť aj počas 20 minút na priamom slnku, ktoré povedú k prehriatiu organizmu. Tento stav môže viesť aj k iným vážnym diagnózam, obzvlášť ak sa objaví u osôb s cukrovkou, srdcovocievnymi ochoreniami, u onkologicky chorých ap. V dôsledku tepelného šoku môže dôjsť k rozvratu vnútorného prostredia a ďalším závažným komplikáciám. Seniori sú ešte viac náchylnejší, klesá totiž u nich schopnosť organizmu regulovať teplo, preto by mali byť pri dodržiavaní týchto zásad ešte striktnejší.


Pitný režim je dôležitý

Najmä malé deti a starší majú znížený pocit smädu, preto by vždy mali mať poruke pitie v podobe čistej vody, nesladených čajov či riedených ovocných štiav. Piť by sa malo pravidelne v malých dúškoch, pretože nárazové pitie je pre organizmus namáhavé a míňa sa účinku. Okrem tekutín je vhodné v horúcich dňoch konzumovať ľahšiu stravu, najmä zeleninu a ovocie s vysokým obsahom vody. Medzi také patria napríklad uhorky, paradajky, melón ap.

Klimatizácia – dobrý sluha, ale zlý pán

Pred horúcim počasím hľadáme prirodzene únik vo vnútri budov. Najmä nezateplené bytové domy však v tomto smere nie sú žiadnou výhrou. Čoraz častejšie sa ale stretávame s klimatizáciami, či už sú vo verejných budovách, supermarketoch ap. Pri prechode z horúceho prostredia vonku do klimatizovanej miestnosti však môže dôjsť k teplotnému šoku a pri dlhšom pobyte v klimatizovaných priestoroch, ale aj autách môže dôjsť aj prechladnutiu.

Dagmar Baluchová

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 24, 21. júna 2023)

bottom of page