top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Pohľad na mesto vo forme pohľadníc

Updated: May 12, 2022

Galériu v Provinčnom dome obsiali pestrofarebné pohľadnice. Vytvorili ich žiaci materských, základných a umeleckých škôl, verejnosti sa tak naskytol pohľad ich očami.



„Zámerom podujatia Pohľadnica z nášho mesta bolo motivovať mladých ľudí, aby sa na svoje mesto pozreli inými očami a objavili v ňom zákutia, ktoré dokážu pretransformovať do umeleckej formy,“ uviedla E. Kollárová, vedúca oddelenia kultúry v meste.


Prekvapenie aj pre porotu

Inšpiráciu tak deti nachádzali v zaujímavých zákutiach mesta Stará Ľubovňa, v okolitej prírode, či pri objavovaní histórie a svoje nadobudnuté poznatky pretransformovali do výtvarných diel. Do súťaže sa prihlásilo 103 prác a do užšieho výberu porota posunula 43 z nich. Práce detí sa k širokej verejnosti dostanú prostredníctvom súboru pohľadníc. Na nich sa nakoniec objaví 25 obrázkov oproti plánovaným 20-tim, pretože ako uvádza František Turcsányi, jeden z porotcov, maliar, tvorca inštalácií a fotograf, „výber bol veľmi zaujímavý, išlo o skutočne peknú zbierku materiálov.“

Súťažiaci boli rozdelení do troch kategórií - najmladší od 5 do 7 rokov, starší žiaci do 10 rokov a najstaršiu kategóriu obsadili žiaci od 11 až 15 rokov.



Bodovala originalita i technika

„Všetky práce sme mali naraz rozložené a sledovala sa originalita, celkové zvládnutie techniky či farebnosť,“ uviedla porotkyňa Alexandra Pavlovská, zároveň pedagogička, výtvarníčka a ilustrátorka detských kníh. Ako dodala, čo sa týka škôl, porota by prijala možno aj širšie zastúpenie, ale počet prác bol veľmi bohatý a kvalita vysoká.


Udelených napokon bolo 25 hlavných cien a 18 čestných uznaní. „Osem rokov chodím na výtvarnú výchovu do Súkromnej základnej umeleckej školy Artík, moje dielo sa volá Dominanty Ľubovne a pracovala som na ňom tri týždne. Neočakávala som, že sa takto umiestnim, som veľmi prekvapená,“ predstavila seba i svoje víťazné dielo 13-ročná Otília Balážová, ktorá si vyslúžila jednu z hlavných cien v tretej kategórii.


Zoznam všetkých ocenených nájdete na www.staralubovna.sk


Podujatie Pohľadnica z nášho mesta je súčasťou projektu UZOL KULTÚRY-STARÁ ĽUBOVŇA- MESTO KULTÚRY 2021, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.




Jana Blašková, foto: autorka, MsÚ

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 17 (4. máj 2022)

bottom of page