top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

VIDEO Po rokoch sa dočkajú. Nové športovisko za 140-tisíc eur dostane v Starej Ľubovni zelenú

Updated: Aug 23, 2021

Zámer výstavby nového športoviska v Starej Ľubovni je, zdá sa, definitívou. Vedenie mesta už potvrdilo, že areál pre skejterov, vrátane oddychovej zóny plánuje stavať v budúcom roku, čo by znamenalo bodku za nekonečným čakaním. Plány môžu zabrzdiť už iba komplikované administratívne procesy.


Nový skejtpark a oddychová zóna by mali vzniknúť v lokalite pri rieke Poprad. Nadšenci športu doteraz využívali priestory v rôznych častiach mesta, či už za budovou centra voľného času, za športovou halou, pri bielom dome alebo v okolí Družby. „Rozumiem, že títo mladí ľudia potrebujú vlastný priestor, na druhej strane, nemôžu fungovať v obytných zónach. To búchanie a hluk bol veľmi rušivý a keď je človek po chemoterapii a potrebuje pokoj a oddych, ako ja, je to veľmi nepríjemné,“ zaslala nám v minulosti podnet jedna z obyvateliek zo sídliska Západ.



ZAČÍNALI MEDZI BYTOVKAMI

Viacerí skejteri v Starej Ľubovni nadobúdali svoje zručnosti pri bytovkách, priestory v meste sú takpovediac provizórne. Ako-tak sa ich snažili vylepšiť nadšenci za budovou centra voľného času. „Prekážky sme si stavali sami. Keď je možnosť chodíme trénovať do Popradu, ale aj iných miest,“ povedal Adrián Iľaščik, dlhoročný skejter, ktorý aj s ostatnými verí, že budúci zámer sa podarí vybudovať kvalitne a bez následkov prípadných opráv. Ako dodal, skúsenosti s obyvateľmi bytoviek boli na začiatku v ich komunite rôzne. Neraz sa stalo, že ľudia volali políciu. „Nepoznali tento šport, ale myslím, že sme sa časom posunuli a teraz ho vnímajú inak.“ Podľa neho športovú úroveň dokumentuje aj fakt, že Skateboarding sa ako pomerne mladý šport prvýkrát zapísal do histórie letnej olympiády v Tokiu.


ZÓNA PRI RIEKE POPRAD

Mesto plánuje vybudovať skejtpark pod súčasnou cyklotrasou, a to v časti medzi lávkou pre peších cez rieku Poprad a Vendoparkom. Predpokladaný začiatok výstavby je naplánovaný na jar roku 2022. „Celková suma potrebná na výstavbu skejtparku predstavuje čiastku 140-tisíc eur. Na tento účel sme dostali dotáciu z Prešovského samosprávneho kraja vo výške 32-tisíc eur. Zároveň je potrebné poznamenať, že pre súčasné zvýšenie cien v stavebníctve sa rozpočet negatívne odzrkadlí aj v tomto prípade,“ povedal Aleš Solár, prednosta mestského úradu.

„Najdôležitejšie je, aby to realizovala špeciálna firma, ktorá sa na skejtparky zameriava. V nich sú väčšinou zamestnaní aj skejteri, ktorí sa danej problematike rozumejú, inak to bude úplne zbytočná investícia,“ Igor Štefaňák.


Popri spomínanej dotácii by malo mesto čerpať zdroje z vlastných prostriedkov. Celý zámer si však bude žiadať aj viaceré administratívne úkony, vrátane vysporiadavania pozemkov a zabezpečenie prístupovej cesty, čo môže celý priebeh mierne skomplikovať.

K návrhu nového športoviska existuje aj vizualizácia. Jej súčasťou je oddychovo-rekreačná zóna. V budúcnosti by mohol komplexný areál zahŕňať popri skejtparku a špecifický pumptrack, ktorý bude prepojený parkovou zónou. Skejtpark bude slúžiť predovšetkým pre skateboardy, kolieskové korčule, kolobežky. Pumptrack pre horské a bmx bicykle.


ms, rin,

foto: vizualizácia MsÚ

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č.29 (11. august 2021)



bottom of page