top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Po úraze krovinorezom ratoval chlapca. Policajta zo Starej Ľubovne ocenila prezidentka

Najprv bolo počuť hlasné volanie, nasledovala rýchla pomoc. Policajta Vladimíra Pažina ocenila slovenská prezidentka.


Príslušníci policajného zboru sa často ocitajú pri rôznych vážnych životných situáciách, kde treba reagovať rýchlo, s rozvahou a profesionálne, hlavne keď ide o záchranu životov. V jednej takejto situácii sa ocitol aj Vladimír Pažin z policajného zboru v Starej Ľubovni, a to dokonca mimo služby. A za to, ako sa zachoval a reagoval, keď išlo o záchranu maloletého chlapca, si vyslúžil Zlatý záchranársky kríž, ktorý mu osobne odovzdala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová.


Volanie o pomoc

Na jeden letný deň pred dvomi rokmi v malej obci Starina, kde bol Vladimír Pažin na návšteve v rodičovskom dome, isto nezabudne. „Počul som volanie o pomoc u známych, chlapec sa tam zranil na krovinoreze, mal dosť vážne zranenie nohy. Utekal som na pomoc, spolu s jeho príbuznými sme zastavili masívne krvácanie,“ vrátil sa v spomienkach policajt, ktorý následne naložil do svojho auta zraneného chlapca a rýchlo ho odviezol do Ľubovnianskej nemocnice. Ako skromne poznamenal, neurobil podľa neho nič výnimočné. Rozvahu a profesionálny postup však ocenili nielen príbuzní, ale i nadriadení.


Profesionáli aj mimo služby

„Ocenenie od prezidentky si veľmi vážim, boli to neopísateľné pocity, nečakal som to vôbec,“ dodal ocenený za hrdinský čin v kategórii profesionálov jednotlivcov.

Vladimír Pažin pracuje na Okresnom riaditeľstve PZ v Starej Ľubovni 15 rokov, pracoval aj v teréne ako špecialista v marginalizovaných komunitách a od 1. januára tohto roku v pozícii vedúceho oddelenia dokladov.

Okresný policajný zbor v Starej Ľubovni si už viackrát vyslúžil vysoké štátne pocty svojich príslušníkov, v roku 2014 si rovnako za hrdinský čin prevzal ocenenie Pavol Gaborčák od vtedajšieho prezidenta Andreja Kisku.



bottom of page