top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Peter Rindoš

VIDEO Plaváreň chcú vynoviť za 3,67 milióna eur

Mestská plaváreň v Starej Ľubovni prejde obrovskou rekonštrukciou! Oprava by mala stáť približne 3,67 milióna eur, zámer definitívne odobrili poslanci. V meste tak pôjde o jednu z najväčších investícií, pričom na prestavbu budú využité aj peniaze z úveru. Okrem výmeny zastaralej technológie a vynovenia objektu je v pláne aj výstavba malého bazéna vo vonkajšej časti.



Prevádzka plavárne funguje od roku 1988. Objekt, pri ktorom mnohí pripomínajú jeho havarijný stav, sa odvtedy výraznejších investícií nedočkal. Aj preto po uvoľnení aktuálnych opatrení proti covid-19 už prevádzku plavárne neotvoria. „Treba pristúpiť ku komplexnej rekonštrukcii. V havarijnom stave je vonkajšia časť objektu a v katastrofálnom stave je aj technológia nachádzajúca sa v suteréne. Nie sme si istí, či by sme za týchto okolností prevádzku ešte naštartovali,“ povedal primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko.


článok pokračuje pod reklamou


Dva milióny na účte ihneď po podpise

Na opravu plavárne mesto využije aj peniaze z kapitálového úveru. Ten bude vo výške dva milióny eur a bez výhrad ho na poslednom zastupiteľstve všetci prítomní poslanci. Vedenie tvrdí, že z troch ponúk od komerčných bánk vybralo tú najvýhodnejšiu. Úrok má byť vo výške 0,17 percenta a bez akýchkoľvek iných poplatkov. „Nebudeme platiť za prípadné nedočerpanie, ani za predčasné splatenie a môžeme si refundovať aj staršie výdavky. Po podpise zmluvy budeme mať dva milióny okamžite k dispozícii, čiže bude odbúraná aj administratívna záťaž,“ vysvetľoval primátor. Úver by malo mesto splácať desať rokov, ročne by to malo byť niečo cez 200-tisíc eur.

Samotnú plaváreň prevádzkuje mestská spoločnosť Slobyterm. Dôvod, prečo nežiadala o úver práve ona, je ten, že v porovnaní s mestom by dostala od bánk menej výhodné podmienky. Prijatie úveru odporúčala poslancom aj finančná komisia zriadená pri mestskom zastupiteľstve. Rovnako ho posudzoval aj hlavný kontrolór mesta. Ten skúmal ukazovateľ celkovej zadlženosti samosprávy, ktorá je momentálne na úrovni 13,8 percenta i celkovú sumu splátok iných, návratných zdrojov financovania.



Financovanie z viacerých zdrojov

Projekt na rekonštrukciu plavárne pripravilo mesto minulý rok. V ňom sú popísané investície vo výške 3,67 milióna eur. Radnica ich plánuje rozdeliť na dve etapy - prvá vo výške 3,27 milióna a druhá za 398-tisíc eur. Súťaž na dodávateľa však chce radnica pripraviť do jedného celku. „Uvidíme, akú cenu sa nám podarí vysúťažiť, podľa toho sa v lete rozhodneme, či ideme do druhej etapy hneď,“ poznamenal primátor. Súčasťou druhej etapy je najmä wellness, vonkajší bazén a oplotenie. Podľa primátora by však investíciu vcelku nebolo dobré presúvať, podľa skúseností by hrozilo, že sa odloží na neurčito.

Okrem vlastných prostriedkov a peňazí z úveru mesto plánuje prestavbu financovať aj z dotácie, ktorú Starej Ľubovni odklepla v minulom období vláda, a to vo výške 800-tisíc eur. V hre je podľa primátora aj projekt na technológiu spoločnosti Slobyterm vo výške 250-tisíc eur.



Pri vynovenej plavárni rátajú s úsporami

Súčasťou celkovej investície je rekonštrukcia obvodových plášťov i úplná výmena technológie. Ráta sa aj s prestavbou časti suterénu na wellness so saunami a ochladzovacím bazénom. Vonku vybudujú detský bazén, ktorý bude slúžiť návštevníkom v lete. V bazénovej hale má byť podľa projektu väčšia svetlosť vďaka vysokým oknám, z nej je naplánované aj prepojenie na bufet.

Vo vstupnej časti plavárne zriadia recepciu, šatne pre ženy a mužov majú byť po novom spoločné. Na prvom podzemnom podlaží bude okrem wellnessu aj kaviareň s prepojením na vonkajší areál. V celom objekte sa ráta s úspornejším osvetlením. „Z pôvodnej stavby v podstate ostane skelet a všetko ostatné ostane nové. Moderná stavba rešpektuje koncept naprojektovaný v roku 1983,“ pripomenul Ľ. Tomko.

Pri modernejších technológiách sa predpokladajú energetické úspory. Posledné tri roky poskytovala samospráva Slobytermu dotáciu na plaváreň vo výške 114-tisíc eur ročne. Až 80-tisíc eur ročne boli náklady na teplo pri plnom, celoročnom režime. „Po rekonštrukcii by sme mali len na teple ušetriť 60 percent za rok (pozn.: 48-tisíc eur),“ povedal primátor, podľa ktorého by pri dodržaní plánov mohli novú plaváreň otvárať v jeseni budúceho roka.

Viac fotografií zo zámeru novej plavárne prinesieme v budúcom vydaní Ľubovnianskych novín.


foto: Mesto SL

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 16 (28. apríl 2021)

bottom of page