top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

VIDEO Parkovacie miesta chýbajú hlavne na sídliskách

Regulácia parkovania pomohla najmä v centre mesta. Na druhej strane vytlačila vozidlá dochádzajúcich za prácou k sídliskám, ktoré zaberajú priestor tunajším obyvateľom. Veľa áut sa zdržiava aj na parkoviskách supermarketov.


SÍDLISKO VÝCHOD BOJUJE S PARKOVACÍMI MIESTAMI

Na sídlisku Východ vodiči parkujú pri bývalej Bille, ale aj pri základnej škole. Lokalita je preplnená autami a je to aj podľa poslancov dlhodobo neudržateľné. „Myslím si, že ak by zajtra spoločnosť Billa uzavrela parkovisko, tak je asi celý jeden pruh na Prešovskej ulici zastavaný autami. Takisto hore na sídlisku Západ je nemožné zaparkovať,“ vyjadril sa poslanec Ján Tomus.

Medzi najvypuklejšie miesta s problematickým parkovaním patrí aj lokalita za tzv. Večierkou. „Ľudia, ktorí dochádzajú a pracujú v Starej Ľubovni, nezaplatia na platených parkoviskách, ale zaparkujú autá práve tam. Aj z toho dôvodu sú plné parkoviská. Vidno to aj pri Lidli, Kauflande či Bille,“ povedal náčelník MsP Oskár Ščigulinský.


NOVÉ PARKOVISKÁ SA MUSIA BUDOVAŤ

Počet áut sa v okrese Stará Ľubovňa neustále každým rokom zvyšuje. Kým v roku 2005 ich na Okresnom dopravnom inšpektoráte evidovali 11-tisíc, v roku 2015 ich bolo už takmer 22-tisíc. Ku koncu septembra 2021 registrovala polícia 26 982 vozidiel v našom okrese.

„V minulosti sme každý rok vytypovali 4 - 5 parkovísk a VPS-ka ich zrealizovala. S oddelením výstavby sme prešli sídlisko, kde sa vyskytovalo najviac áut a kde to bolo najproblematickejšie. Keby sa každý rok postavili aspoň 2 - 3 parkoviská, tak o desať rokov máme tridsať parkovísk a už by to bolo o niečom inom,“ uviedol O. Ščigulinský.


ZABERAJÚ VRAKY A DODÁVKY PARKOVACIE MIESTA?

Vyskytujú sa aj názory, že miesta osobným autám zaberajú aj podnikateľské dodávky. A tiež vraky. Podľa náčelníka mestskej polície, dodávok v meste nie je veľa, na sídliskách sa ich vyskytuje približne dvadsať. „Ak by sa to riešilo nejakým nariadením, museli by sa osadiť značky ako zákaz parkovania vozidlám dlhším ako päť metrov. Niektoré dodávky nie sú však len na podnikanie, ale aj súkromné, takže viac by možno pomohlo odstavné parkovisko pre tieto druhy áut,“ poznamenal O. Ščigulinský.


Mestskí policajti tiež sledujú odstavené vraky áut, ktoré dlhodobo zaberajú parkovacie miesta. Každý rok sa v meste objaví 5 - 6 nepojazdných vozidiel. Jeden vrak bol donedávna pri Bille, ten bol po výzve už odstránený. Ostávajú ešte dva pri vlakovej stanici, ktoré sú v rukách exekúcie a v najbližšom čase by mali byť tiež odpratané.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 41 (3. november 2021)


bottom of page