top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Alena Dudláková

Otec Kamil videl pod africkým slnkom veľa biedy. Jeho mozaiky poputujú do Tanzánie a na Zanzibar

Otec Kamil Dráb pod umeleckým menom don Camillo sa venuje sakrálnej tvorbe a mnohí ho prirovnávajú k slovenskému Michelangelovi. Na konte má množstvo ikon, fresiek, oltárov či kamenných mozaík. Nedávno sa tento umelec, ktorý pôsobí v ateliéri Centro Arte so sídlom v Starej Ľubovni, vrátil z Afriky. Doštípaný od komárov, opálený africkým slnkom, no plný nezabudnuteľných zážitkov a dojmov.


Nešlo o náhodu ani výlet. Bol si obzrieť chrámy, v ktorých pribudnú jeho diela. Cestu do Afriky absolvoval po tom, ako ho prepustili z misijnej rehole redemptoristov, kde pôsobil 30 rokov.


OZDOBÍ TRI CHRÁMY

Keď o. Kamila rehoľa prepustila a podpísal patričné dokumenty, o týždeň už sedel v lietadle na ceste do rovníkovej Afriky. „Zaujímavé je to, že až keď som sa ocitol mimo rehole misionárov zažil, som takú skutočnú misijnú cestu,“ uvedomil si.

Príbeh tejto cesty sa začal písať pred dvoma rokmi, kedy o. Kamil realizoval mozaiku v slovenskej farnosti v USA v Detroite. Tamojšia farnosť totižto veľmi zaangažovane pomáha druhému najväčšiemu kontinentu sveta. „Naše dielo mozaiky tam našlo taký pozitívny ohlas, že začalo klopať na dvere Afriky. Sú to práve dva týždne, čo som sa vrátil z mojej prvej cesty z tohto kontinentu,“ povedal o. Kamil, ktorý momentálne pôsobí ako diecézny kňaz. So skupinou laikov a ďalšieho kňaza, ktorí sa podieľajú na rôznych charitatívnych aktivitách, precestoval Rwandu, Ugandu, Tanzániu a Zanzibar. S hlavným cieľom prezrieť si dva chrámy v Tanzánii a jeden na Zanzibare so zámerom realizovať tam sakrálnu mozaiku. „Chrám na ostrove Zanzibar v dovolenkovej destinácii v meste Nungwi je stále v štádiu výstavby. Avšak situácia v Tanzánii je trochu odlišná. V centrálnej časti v meste Sukamahela pôsobí slovenský misionár otec Peter. Jeho zásluhou tam vyrástol obrovský chrám pod titulom Panny Márie - Kráľovnej pokoja,“ doplnil o. Kamil, ktorý si po stretnutí s tamojším biskupom o. Eduardom vypočul ich zámer urobiť z tohto chrámu pútnický areál pre centrálnu Tanzániu.


PODĽA AFRICKEJ KULTÚRY

Mozaika by mala mať rozsah okolo 100 m2. Umelcovi tak neostáva nič iné, len premýšľať a meditovať nad samotným dizajnom. Vniknúť musí aj do africkej kultúry a ich spôsobu bytia, vrátane náboženského cítenia s ohľadom na rôzne aspekty. „V tomto mi napomáha anglický a taliansky jazyk, pretože komunikujem s viacerými kňazmi, mnohí misionári sú Taliani, a biskupmi, ktorých som mal možnosť stretnúť. Prvé škice by som chcel prekonzultovať s o. Petrom, ktorý v lete pricestuje na Slovensko na dovolenku. Následne 4. novembra s finálnym návrhom letím opäť do Tanzánie,“ spresnil don Camillo, ktorý musí pripraviť aj kompletné logistické zázemie pre montáž mozaiky. Tá je predbežne v pláne na leto 2025 a trvať bude zhruba mesiac so 6-členným tímom.


O. Kamil: „Skúsme si viac vážiť to, čo máme a na prvom mieste život ako taký. Aj smutný a temný obraz života sa dá pretaviť do hlbokej skúsenosti, len treba byť dostatočne múdry.“


CESTA DO AFRIKY HO ZMENILA

O. Kamil pred cestou do Afriky absolvoval rôzne očkovania, no strach z cesty nemal, skôr opatrnosť a prezieravosť. „Mnohí sa ma spytujú na maláriu alebo iné čierne scenáre spojené s Afrikou. Skrátka, je tam normálny život, len podstatne iný ako ten náš. Videl som veľa urputnej biedy. Priznám sa, párkrát som si aj poplakal. Neviem, či si dostatočne vážime to, čo máme,“ dodal umelec, podľa ktorého sa máme čo učiť od ľudí v Afrike, minimálne ich húževnatosti.


PRIŠLI S POMOCOU

Ako prvé absolvoval návštevu slovenskej lekárky v Ugande a centra pre deti s HIV, kde doviezli okolo 200 kg liekov. Ich skupina precestovala mnohé miesta. Presúvali sa loďou i lietadlom. Rozdali viac ako 120 hygienických taštičiek, 650 matracov deťom, aby nemuseli spať na zemi, dopĺňali databázu detí pre adopciu na diaľku. „Musím povedať, že je to veľmi komplikovaná situácia. Niekde treba niečo a niekde všetko. Do niektorých lokalít sme sa presúvali po asfaltovej ceste, no vo väčšine to boli prašné cesty savany. Niekde nás zaviezli nezničiteľné toyoty a niekde miestni chlapci na motorkách,“ priblížil o. Kamil Dráb, podľa ktorého v rôznych častiach Afriky zažili aj veľký gastronomický nepomer. „Priznám sa, že uvažujem nad tým, kto komu dal viac. Či oni mne alebo ja im. Boli mnohé momenty, kedy som sa cítil byť nesmierne obdarovaný. To, ako sa snažia, ako sa deti chcú niečo naučiť, ako sa matka - vie obetovať pre svoje deti... Je toho veľa. To sa nedá opísať, to treba zažiť,“ povedal o. Kamil. A prezradil nám, že v Afrike sa zdravia po svahilsky - jumbo jumbo (džambo džambo) a hakuna matata.



CENTRO ARTE ZNÁME AJ VO SVETE

Ateliér sakrálnej mozaiky Centro Arte v Starej Ľubovni pod vedením o. Kamila momentálne finalizuje umelecké dielo mozaiky v Trnave. Ide o nový chrám Božieho milosrdenstva. Mozaika v rozsahu okolo 150 m2 zdobí celú svätyňu chrámu. Umelecký ateliér však už má za sebou aj nejedno zahraničné dielo. „Táto africká destinácia v Tanzánii a na Zanzibare len zvýrazňuje, aké skutočne misijné môže byť umenie. Pri tamojšej nevzdelanosti má obraz ešte väčšiu silu a moc,“ uzavrel umelec, ktorý by prial každému takú húževnatosť a chuť žiť, akú videl nedávno.


V ateliéri Centro Arte vzniklo už mnoho krásnych diel. Viaceré zdobia nielen chrámy na Slovensku, ale aj v zahraničí.


Alena Dudláková, foto: archív o. K.D.

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 20, 22. máj 2024)

bottom of page