top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Okres v červenej zóne, v Orlove sprísnené opatrenia


Denné maximá novonakazených koronavírusom sa dotkli aj okresu Stará Ľubovňa. Uplynulý týždeň miestni hygienici zaznamenali až 19 potvrdených prípadov na ochorenie COVID-19 za deň. Celkový počet nakazených tak v okrese prekročil trojciferné číslo, k pondelku 28. septembra  ich je 131. Len za uplynulý týždeň pribudlo 58 infikovaných (28 mužov a 30 žien), z toho v samotnom meste Stará Ľubovňa je 17 prípadov.


„Za uvedené obdobie nebol ani jeden prípad importovaný zo zahraničia,“ informovala okresná hygienička Mária Mancalová. Nepriaznivá situácia v okrese navyše opäť prepla v semafore na červenú. A v piatok 25. septembra zasadal Krízový štáb okresu Stará Ľubovňa, ktorý prijal viaceré opatrenia, týkajú sa hlavne obce Orlov, kde zaznamenali k pondelku už vyše 30 prípadov novej nákazy. Pritvrdzuje aj Ľubovnianska nemocnica, od pondelka zrušila sprievod k pôrodu, začína testovať novými testami a očakávať možno ďalšie sprísnené opatrenia.

Domáca izolácia v Orlove V obci Orlov tak musia jej obyvatelia strpieť viaceré obmedzenia. Okrem dezinfekcie priestorov obecného úradu, školy, kostola a domu nádeje, uzavretia miestneho pohostinstva, školy, platí nariadenie domácej izolácie pre miestnych vo veku od troch do 19 rokov. „Ich zákonní zástupcovia sú povinní priebežne monitorovať ich zdravotný stav a v prípade podozrenia na respiračné ochorenie kontaktovať svojho lekára,“ aj také je opatrenie krízového štábu. Zrušené sú v obci športovo-kultúrne podujatia i liturgie. Prísne opatrenia zasiahli aj pohreby. Krízový štáb nariadil, aby na smútočných obradoch v jednom okamihu počet osôb nepresiahol číslo 10. V obci navyše bude zvýšený pohyb policajných hliadok, ktoré budú kontrolovať dodržiavanie protiepidemiologických opatrení.


Testovanie aj pred športovou halou So stúpajúcim počtom nakazených, stúpa aj počet testovaných. Pred odberovým miestom pri nemocnici sa tvoria aj rady. Za uplynulý týždeň bolo odobratých 295 vzoriek. Len v Orlove malo byť otestovaných najmenej 160 ľudí. Od pondelka 28. septembra sa ruší testovanie PCR testami pre samoplatcov a v pláne sú úvahy o možnosti umiestnenia ďalšieho mobilného odberového miesta na parkovisko za športovou halou. V nemocnici sa postupne začína testovať novými testami. Ide o antigénové vyšetrenie, ktoré má spoľahlivosť až 97 % oproti PCR testom, je rýchle a bude mať význam hlavne v tomto jesennom období, keď nastúpi aj klasická chrípka a bude nutné odlíšiť pôvodcu nákazy. Rovnako sa s chladnejším počasím plánuje s výmenou stanov za kontajnerové zariadenie. V strehu je aj samospráva, zrušila všetky kultúrno-športové podujatia.


Rozkoly v číslach sú vysvetlené Kým za stredu, minulý týždeň nám regionálna hygiena (RÚVZ) v Starej Ľubovni potvrdila rekordných 19 prípadov covid-19, podľa centrálneho Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ), z ktorého údajov vychádza aj ministerstvo zdravotníctva, ich bolo jedenásť. Rozdiel sme zaznamenali pri rovnakých štatistikách aj viacero dní predtým, mnohí ste nás na to zároveň upozornili. O vysvetlenie sme požiadali kompetentných. „Počty a údaje o pozitívnych prípadoch ochorenia COVID-19 sa automaticky sťahujú k určitej časovej jednotke dňa, teda určitej hodine. Nakoľko nám prichádzajú aj výsledky v neskorých večerných hodinách, my vieme zaradiť do denného počtu aj prípady, ktoré sme epidemiologickým vyšetrovaním spracovali, prevzali a vybavovali za daný deň,“ ozrejmila Mária Mancalová, šéfka RÚVZ v Starej Ľubovni. Údaj o 19 potvrdených prípadoch za jediný deň, ktorý bol rekordný, bol od prvotného zdroja a teda správny.


Foto: ĽMS


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 36 (29. september 2020) 

bottom of page