top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Mário Veverka

Nový pohľad na módu

Updated: Jul 24, 2020


Istým spôsobom módnu revolúciu by chcela v Starej Ľubovni rozpútať Barbora Repková. Prvým krokom k tomu bola originálna, doslova „extraordinary“ (neobyčajná) výstava, ktorá jej očami ponúkla iný pohľad na módu.


Za to, že sa galéria v kine Tatra zmenila na mini módny salón môže kreativita tejto Novoľubovnianky. Jej záujem o módu pritom pochádza z čias, keď premýšľala nad štúdiom módneho návrhárstva. A keďže potrebovala portfólio, „začala som sa tomu venovať a dokonca som pochopila aj to, prečo sú na móle často čudné modely, ktorým nikto nerozumie. No keď do toho vniknete, je to nádhera,“ vyznala sa B. Repková, ktorú však pri tvorbe výstavy inšpiroval i fakt, že takéto niečo v týchto končinách chýbalo. „Čiže najväčším dôvodom bolo ukázať niečo nové – a teda nový pohľad na fotografiu i módu, o ktorej sa v našom meste hovorí dosť málo,“ zhrnula B. Repková, ktorá priznala, že spočiatku mala obavy z toho, či to ľudí zaujme a tiež, ako to celé zvládne. „So vznikom plagátu ale začal rásť záujem a vetu „vyzerá to zaujímavo“, som počúvala čoraz viac. Navyše, mala som veľkú podporu od rodiny a známych, takže som sa nebála,“ dodala autorka, ktorá v úspech verila aj preto, že do vernisáže dala všetko.

Tieto odevy šila sama B. Repková, ktorá dúfa, že vernisáž bola pre značku Bibsare fashion akýmsi odrazovým mostíkom do budúcna. 

DETAIL A EXTRAVAGANCIA

Gro výstavy tvoria, mimochodom, fotografie dievčat s rôznym stylingom i účesmi. A tiež staršie Barborine snímky, napr. cyklus Jana Eyrová. „Z módy sú tam náčrty, skice, tašky s rôznymi crazy nápismi a štyri reálne modely značky Bibsare. Nie som si istá, či sú určené na bežné nosenie, i keď ja by som si ich pokojne obliekla,“ podotkla s úsmevom autorka, podľa ktorej tam šlo skôr o originalitu a nápaditosť. „Pretože rada kladiem dôraz na detail a extravaganciu.“ A sčasti to potvrdil aj program. Súčasťou vernisáže bola totiž „čítačka“, tanečné vystúpenie a hlavne, premiérový koncert kapely Atre. Atmosféra z nej už síce vyprchala, exponáty však budú vystavené do konca júna. foto: bibsare.blogspot.sk

POHĽAD B. REPKOVEJ NA ODIEVANIE

„Bola by som rada, keby sa v Starej Ľubovni opäť konali módne prehliadky, ako tomu bolo kedysi.  Veľa ľudí je totiž, podľa mňa, pri odievaní skeptických. Boja sa niečo skombinovať, niečo doladiť, boja sa dať si na seba zelenú v spojení s modrou, lebo čo keď niekto niečo povie. No aj také farby sa dajú zladiť, a preto som chcela ukázať, že v móde sa dá kadečo vymyslieť, pretože móda je nevyčerpateľná studňa nápadov s nevyčerpateľným zdrojom inšpirácií – sveta okolo.“


bottom of page