top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Nezamestnanosť vzrástla o vyše 2 %


Avizovaný nárast počtu nezamestnaných v dôsledku pandémie sa prejavuje aj v Staroľubovnianskom okrese. Od januára tohto roku do apríla stúpla o 2,09 % a do štatistiky Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Starej Ľubovni pribudlo 400 nezamestnaných. Čísla za máj sa spracovávajú, očakáva sa, že percentá tak ešte porastú.


Na konci roku 2018 nezamestnanosť v okrese Stará Ľubovňa dosiahla historicky najnižšie čísla, ÚPSVaR evidoval vtedy 2045 uchádzačov o zamestnanie, čo predstavovalo mieru evidovanej nezamestnanosti 5,83 %. V apríli tohto roku už percento nezamestnanosti predstavovalo 8,06 %. „Pribudla hlavne kategória mladých do 29 rokov, väčšinou so stredným odborným vzdelaním,“ informoval nás Ján Jakubianský, riaditeľ tunajšieho úradu práce, ktorý po ukončení núdzového stavu pracuje od 15. júna opäť v normálnom predkrízovom režime, samozrejme, s dodržiavaním všetkých hygienických a protiepidemických opatrení. Ako dopovedal J. Jakubiansky, odhad do budúcnosti je ťažko predpokladať, očakáva sa, že veľká časť z nezamestnaných sa bude vracať na svoje pôvodné miesta v zahraničí.


Nateraz v okrese nezaznamenali žiadne hromadné prepúšťanie, naďalej sú aj profesie, ktoré sú žiadané a boli aj pred pandémiou, najviac v pozícii vodič kamiónu, zvárač kovov, lekár, kuchár, čašník či pomocný pracovník údržby budov a areálov.


Foto: Edvin Fazekaš


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 23 (16. jún 2020) 

bottom of page