top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Peter Rindoš

VIDEO Nagy, Bicek a Staňa! Hokejové legendy prišli na štadión do Starej Ľubovne

Updated: Mar 13, 2022

Na zimný štadión do Starej Ľubovne zavítali aj tri hokejové legendy z Košíc. Jiří Bicek sa do športovej histórie zapísal ako prvý držiteľ slávneho Stanley pohára so slovenským pasom. Stále populárny Ladislav Nagy je zase zlatým i bronzovým medailistom z majstrovstiev sveta a s rovnakou šampionátovou zbierkou medailí sa môže pochváliť aj bývalý brankár Rastislav Staňa.



JIRKO BICEK: Ak by bolo takýchto štadiónov aspoň o 50 viac

V staroľubovnianskej PEM aréne ho bolo najprv v spleti ľudí ťažké nájsť. Nenápadný Jirko Bicek prišiel spolu s manželkou, aby v hokejovom raste podporili svojho syna Davida. „Pre také malé deti je dôležitý tréningový proces a z času na čas aj práve takýto turnaj, aby cítili, že o niečo hrajú,“ rozhovoril sa pri krátkej debate, kedy sa vrátil aj k nedávnemu bronzovému úspechu Slovenska na olympiáde. „Dávid sedel pri telke a povzbudzoval. Bol veľmi rád za bronz, takéto deti to pozorne vnímajú, sú hrdé na to, že Slováci niečo dosiahli.“


Bývalý hokejový poctivák nebol v Starej Ľubovni po prvýkrát. Na národnom hokejovom zväze totiž pôsobí ako regionálny inštruktor, a tak malú arénu, vrátane miestneho klubu už mal zmapovanú. „Pôsobí tu klub, ktorý spadá podo mňa. Takéto štadióniky mám naozaj rád, ak by ich bolo po Slovensku ešte o 50 viac, bolo by to úžasné. Decká majú kde hrať, sú tu šatne, tribúnka, všade je čisto. Je skvelé, že sa stále nájdu ľudia, ktorí sa o výstavbu podobných štadiónov pričinia.“


LACO NAGY: Viac takýchto štadiónov

Veľký srdciar, ale aj mimoriadny talent. Ladislav Nagy sa v roku 2018 rozlúčil s kariérou ako kapitán reprezentácie na domácich majstrovstvách sveta v Košiciach. Jeho osobnosť púta fanúšikov doteraz. Aj v Starej Ľubovni rozdával pozdravy a s ľuďmi sa delil o spoločné fotografie. „Malý mi hrá za HC Košice, tak sme tu. Takéto turnaje sú fajn, deti prejavujú emócie a to je krásne, či už prehrajú, alebo vyhrajú. Výsledky v tomto prípade nie sú až také dôležité. Podstatné je, aby mali deti zábavu,“ prezradil s tradičnou ochotou 88-násobný reprezentant.


Na štadióne, ktorý pred vyše troma rokmi oficiálne otváral Marián Hossa, sa Lacovi prostredie páčilo. „Je dôležité, že sú aj takéto štadióny. Hlavne by to nemalo byť všetko na súkromníkoch, hoci nechcem neustále pripomínať úlohu štátu, bez neho to je ťažké. Štadióny, ako tu, by mali byť v každom meste. Čím viac detí bude chodiť na hokej, tým lepšie,“ poznamenal.


RASŤO STAŇA: Hossa na vašom štadióne je fajn

V útrobách štadióna sme našli v spoločnosti ostatných rodičov aj ďalšiu hokejovú osobnosť. Rastislav Staňa, jeden z piatich Slovákov, ktorí za oceánom okúsili slávnu NHL v bránkovisku. „Tiež mám tu syna. Možno ide v mojich šľapajách, lebo na turnaji bol brankárom, hoci na tréningoch funguje ako hráč. Deti i rodičia si takéto turnaje užívajú spoločne, pre deti ide vlastne o premiéru,“ rozhovoril sa bývalý gólman.


Aj Rasťa Staňu mimoriadne potešil bronz našich olympionikov. „So synom sme pozerali zápasy, všetky deti to veľmi vnímali. Je to pre nich motivácia, úspech môže nakopnúť aj rodičov. Viac teraz cítia šancu, že s hokejom sa dá niečo dokázať. Samozrejme, pre rodičov je to vždy obeta, tak po finančnej či časovej stránke,“ povedal Košičan, ktorý sa často objavuje aj na obrazovkách v úlohe hokejového spolukomentátora.


Pri vstupe do malej arény v Starej Ľubovni si Rasťo Staňa nemohol nevšimnúť podobizeň Mariána Hossu, miestneho rodáka. „V menších mestách by sme mali mať viac takýchto stánkov, aby deti nemuseli cestovať. Vyobrazený Marián Hossa – je to fajn a patrí to k tomu, aby deti videli a mali svoje vzory. Možno zanedlho bude niekde na stene aj Ďuro Slafkovský. Malí chlapci potrebujú vidieť niekoho v slovenskom alebo inom drese, aby mali cieľ a motiváciu.“


Foto: ĽMS, archív

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách 8 (2. marec 2022)

bottom of page